Săptămâna aceasta, Raluca Iacob, coordonatoare #PowerStation și Alexandru Boca, din echipa Centrului de Proiecte, au fost la Elefsina, în Grecia, unde a avut loc ultima etapă a Cultural Management Academy (CMA), un program regional de dezvoltare profesională a managerilor culturali aflat la a șaptea ediție, inițiat de EUNIC România.
„Participanții din Timișoara, Veszprém și Elefsina au continuat să dezvolte idei de proiecte în colaborare, prin dialog între ei și cu traineri care le-au oferit sprijin pentru a înțelege mai bine valoarea dezvoltării publicului, a parteneriatului și a unei bune ancorări în specificul fiecărui context local, conectat internațional. Din partea mea, informațiile primite au mers în direcția aprecierii evaluării ca un proces firesc, care merită integrat chiar din primele momente ale conceperii unei idei de proiect.
Aprecierea asumpțiilor despre cum va funcționa acea inițiativă în viața reală și integrarea capacității de adaptare la schimbare este foarte importantă. Știm că lucrurile nu merg niciodată conform planului inițial și tocmai de aceea e important să discutăm care este esența a ce facem, să știm să apreciem la ce nu vom renunța, atunci când schimbarea se va impune. Toate Capitalele Europene ale Culturii experimentează această realitate, și este esențial ca operatorii culturali să gândească proiecte cu sens local, clare și conective, care să crească ecosisteme instituționale vitale – diverse și reziliente.”
– Raluca Iacob
CMA este un program profesional care își propune să dezvolte capacități și să susțină operatorii culturali din regiune să crească un context al sustenabilității în sectorul cultural, încurajând reziliența sectorului prin susținerea dezvoltării unor proiecte co-create, transversale și transnaționale.
CMA 2023 este un proiect al EUNIC Romania în parteneriat cu EUNIC Grecia, EUNIC Ungaria și Capitalele Europene ale Culturii din anul 2023: Timișoara, Elefsina/Eleusis și Veszprém-Balaton. Fiecare dintre aceste orașe a desemnat un curator, care a sprijinit organizarea locală a uneia dintre etapele formării și a consiliat participanții pe parcursul programului. Din Timișoara, Alexandru Boca, curator și manager cultural, inspector de specialitate pentru Programe și proiecte în cadrul Centrului de Proiecte, a conceput și a coordonat prima etapă a programului de formare, care a avut loc la Timișoara în perioada 10-16 iulie 2023.
CMA 2023 este una dintre activitățile proiectului HEI – House of European Institutes. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.