Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
5 iunie 2024

Moștenirea Capitalei Culturale. Ce rămâne, cum continuăm?

Vineri, 31 mai 2024, a avut loc la MX - Muzeul „Corneliu Mikloși” a doua ediție a evenimentului Platforma TM2023.
Adrian Anghel | Întâlnire Platforma TM2023 – Power Station (31 mai 2024, MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”

În cadrul evenimentului Platforma TM 2023 - Dialog despre moștenirea Capitalei Culturale, au fost prezentate date despre evoluția consumului și participării culturale în perioada 2016-2023, concluzii cu privire la opinia scenei culturale despre efectele pozitive ale Programului Timişoara 2023, riscurile și nevoile de dezvoltare în continuare ale sectorului cultural, alături de demersurile autorităților locale și, ale Centrului de Proiecte şi ale Asociației Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii care vor fi continuate și în acest an. Discuțiile la care au participat zeci de artiști, manageri culturali, curatori sau oameni interesați de viitorul culturii vor ajuta la definitivarea planului de moștenire al Programului Timișoara 2023.

Încă de la început, dosarul de candidatură al Timișoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, a vorbit despre impactul pe care un astfel de program îl aduce în dezvoltarea orașului. Așadar, dialogul de astăzi nu face decât să valideze modelul de guvernanță pe care Programul Timișoara 2023 a dorit să-l construiască de-a lungul timpului, și anume unul colaborativ, participativ, unde opinia și experiența fiecărui actor cheie în implementarea programului conteaza si stă la baza noii strategii culturale a orașului.

–  Ramona Laczko-David, Coordonatoare Power Station și relații internaționale

Reprezentanții Asociației Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii au precizat că vor sprijini în continuare  promovarea prin canale proprii (platforma online, newsletter și alte canale) a proiectelor cuprinse în Programul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Componenta de voluntariat a Asociației va și accesibilă operatorilor și anul acesta. Voluntarii înscriși în platformă vor lucra cot la cot cu organizațiile care le solicită ajutorul și în 2024.

Planul de Moștenire a Programului Timișoara 2023 al Municipiului Timișoara va susține rezultatele și efectele pozitive obținute în cei peste 10 ani în care energia comunității și resursele sale semnificative au făcut ca acest proiect de oraș să devină o realitate. Noi spații și dotări pentru comunitate, abilități mai bune de implicare a publicului și noi relații de lucru sunt rezultate concrete, care pot fi puse în slujba unor noi programe. De asemenea, spiritul Programului Timișoara 2023, și anume credința în valoarea culturii ca forță democratică de dezvoltare locală durabilă, rămâne un orizont strategic demn de un oraș european.

–  Raluca Iacob, Coordonatoare  monitorizare-evaluare rezultate și impact Program Timișoara 2023

 


Adrian Anghel | Întâlnire Platforma TM2023 – Power Station (31 mai 2024, MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”

Acordarea unor burse de creație, programul de finanțare Legacy, finalizarea studiilor de evaluare a rezultatelor și impactului, respectiv activitățile de formare, schimb de experiențe și de networking profesional din cadrul Power Station, dar și organizarea cu o recurență anuală a evenimentului „Celebrarea Orașului”, sunt o parte dintre activitățile din anul 2024, din programul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, pentru consolidarea unei moșteniri a Programului Timișoara 2023.

„Celebrarea Orașului”, organizat de Centrul de Proiecte Timișoara, va avea loc anul acesta între 16-18 august. Malurile Canalului Bega, Bulevardul I. C. Brătianu și parcurile adiacente vor găzdui evenimente diverse: de la concerte, evenimente sportive sau pentru copii. Este un eveniment al întregii comunități, care va aduce laolaltă și în acest an operatori culturali sau sportivi. Totodată, conectează orașul la cele mai actuale trenduri din zona muzicală europeană și internațională. Prin atributele unice și valoroase ale conceptului de eveniment, proiectul este încă un element din moștenirea Programului Timișoara 2023. 


Petru Cojocaru | Celebrarea orașului (8 octombrie 2023)

Anul trecut, în cadrul primei ediții, timp de 3 zile publicul a fost invitat să se bucure de malurile apei care străbate și unește întregul oraș. Au fost organizate peste 130 de evenimente care au animat orașul, malurile canalului Bega și alte 60 de locații din Timișoara la care au participat peste 80.000 de oameni.

Evenimentul Platforma TM 2023 a făcut parte din programul Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural și implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

 


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?