Centrul de Proiecte
Timișoara
Noutăți
18 octombrie 2024

Primul eveniment Watch Day din vestul țării, începe astăzi la Timișoara

Evenimentul „Watch Day Sinagoga din Fabric - Perspective ale schimbării” aduce la Timișoara specialiști din SUA, Spania și România.
Sinagoga din Fabric, foto: arh. Casian Avram

[ ACTUALIZARE, 19 octombrie 2024 ]

Concluziile seminarului și dezbaterii din cadrul primului eveniment Watch Day organizat în vestul țării: „Watch Day Sinagoga din Fabric - Perspective ale schimbării”, rezumate de Ștefan Bâlici, Președintele Ordinului Arhitecților din România și moderatorul mesei rotunde, organizate în a doua parte a evenimentului, pot fi consultate aici. Fotografii din cadrul evenimentului sunt publicate aici.

[ ȘTIREA INIȚIALĂ, 18 octombrie 2024 ]

Astăzi are loc la Timișoara primul eveniment Watch Day din vestul României, organizat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în parteneriat cu World Monuments Fund. „Watch Day Sinagoga din Fabric - Perspective ale schimbării”, are loc la Centrul de Proiecte (parter) și este primul eveniment dintr-un proces participativ mai amplu, menit să promoveze angajamentul comunității și al administrației în conservarea durabilă a Sinagogii din Fabric, monument cu o istorie de peste 120 de ani.

Sinagoga din Fabric este singurul monument istoric din România, selectat dintr-un total de 225 de situri nominalizate din întreaga lume, care a fost inclus în anul 2022, alături de alte 24 de situri culturale din Australia, America de Nord, America de Sud, Asia, Africa și Europa, de organizația World Monuments Fund, cu sediul la New York, pe lista siturilor culturale a căror conservare are o importanță vitală și totodată care vor beneficia de finanțare pentru lucrări de reabilitare.

Alături de Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara, Ruben Lațcău - Viceprimarul Municipiului Timișoara, Arh. Javier Ors Ausín, Senior Program Manager, World Monuments Fund, New York, Luciana Friedmann, Președinte Comunitatea Evreiască Timișoara și Ramona Laczko David - Coordonatoarea Programului Power Station și Relații Internaționale, Centrul de Proiecte Timișoara, la eveniment vor participa arhitecți și specialiști din sectorul cultural din Barcelona, București, Cluj-Napoca și Timișoara.

Javier Ors Ausín este arhitect și Senior Program Manager la World Monuments Fund  (WMF) New York, unde supraveghează cele trei programe speciale ale organizației: Arhitectură modernă, Patrimoniu evreiesc și Răspuns la crize. La WMF, Javier gestionează, de asemenea, un portofoliu divers de proiecte de conservare pe teren în diferite țări din lume, inclusiv Uzbekistan, Ucraina, India, Sri Lanka și Burkina Faso.

Și-a prezentat munca de teren și cercetările la diverse forumuri, inclusiv la Fundația Calouste Gulbenkian, Societatea Regală de Geografie, Societatea Istoricilor în Arhitectură și la diverse simpozioane ICOMOS, și a fost critic invitat în numeroase universități. Javier deține o diplomă de licență în ingineria construcțiilor și un master în arhitectură de la Universidad Politécnica de Valencia din Spania, precum și un master în studii de design în conservare critică de la Harvard University Graduate School of Design.

Luciana Friedmann este din anul 2010 este președintă a Comunității Evreilor din Timișoara. Este titulara cursului de „Interferențe Culturale Româno - Evreiești" a UVT. De profesie jurnalist, dincolo de experiența în presa scrisă, a redactat numeroase lucrări  despre evreimea timișoreană. Este membra a Comitetului de Conducere al FCER și s-a ocupat de numeroase programe regionale și naționale. Refacerea patrimoniului sacru evreiesc a reprezentat o preocupare clară a ultimilor ani și, din fericire, s-au făcut pași importanți în acest sens. Este doctor în filologie, titlu obținut în anul 2012.

Iulia Stanciu este arhitect, asociat al biroului STARH, doctor în arhitectură, specialist restaurare și profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Este președintele Comisiei Naționale de Acordare a Dreptului de Semnătură, coordonator 112Patrimoniu, membru în consiliile de conducere național și teritorial al OAR. Lucrările biroului STARH, implicând concursuri și proiecte de restaurare complexe, au fost premiate la anuale și bienale, nominalizate la premiile Mies Van der Rohe.

Paul Mihai Moldovan este arhitect, cercetător și educator, partener fondator al biroului clujean ateliercetrei. Munca lui Paul Moldovan a fost distinsă pe plan național și internațional, printre cele mai recente distincții numărându-se Premiul I și II obținute de echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca la Seismic Design Competition în SUA la San Francisco (2023) și Seattle (2024), precum și premiile juriilor Bienalei Naționale de Arhitectură și Bienalei de Arhitectură Transilvania (2021) pentru proiectul Vii la Cheia.

Anamaria Moldovan este arhitectă și partener al biroului clujean ateliercetrei. A studiat arhitectura la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, la Sint-Lucas School of Architecture în Bruxelles și în cadrul fundației Transylvania Trust, Universitatea Babes Boylai, Facultatea de Istorie și Filozofie specializându-se pe restaurarea monumentelor istorice. Printre cele mai recente distincții al Anamariei se numără premiile juriilor Bienalei Naționale de Arhitectură și Bienalei de Arhitectură Transilvania (2021) pentru proiectul Viila Cheia.

Victor Sorenssen este director al Asociației Europene pentru Promovarea Patrimoniului și Culturii Evreiești (AEPJ) din 2017. A studiat Științe Politice la Universitatea Autonomă din Barcelona, unde a făcut un stagiu la Observatorul de Politici Europene. A fost director al Comunidad Israelita de Barcelona și fondator al platformei culturale evreiești Mozaika, unde a contribuit la dezvoltarea unor proiecte precum Sefer Barcelona, Festivalul de Carte Evreiască sau inițiativa Salam-Shalom. De asemenea, colaborează cu Paideia - Institutul European pentru Studii Evreiești din Suedia, în cadrul Incubatorului său pentru proiecte culturale evreiești.

De profesie arhitect, Marius Miclăuș a predat cursuri de Teoria Arhitecturii și proiectare în Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Politehnica din Timișoara (între 1997 și 2010). Din 2014 a fost profesor invitat în Italia, Germania și România. Între 2004 și 2008 a fost vicepreședinte al Uniunii Arhitecților din România. Coordonează din 1996 studioul de arhitectură Archaeus, cu care a câștigat diverse concursuri de arhitectură și urbanism, naționale sau internaționale lucrările fiind publicate în Spania, China, India, Slovacia, Grecia etc. În perioada 2000-2005 a fost coorganizator al programului „Restaurarea suprafețelor de arhitectură” finanțat de către Unesco – UVO ROSTE Venice Office, program dedicat masteranzilor în restaurare din Est-ul Europei. Din 2010 este președintele Fundației Archaeus cu care derulează cîteva programe culturale internaționale. Din 2011 este implicat in diferite programe europene cu ONG-uri sau in colaborare cu diverse Universitati din Europa. În 2014 a absolvit Masterul de Yacht Design in cadrul Politecnico di Milano cu bursă de merit. În 2017 a fost prezent pe lista scurta a premiilor Mies van der Rohe cu proiectul La a(l)titudine, un proiect derulat cu voluntarii pregătiți la Dealu Cerului.

Ștefana Bădescu, arhitectă cu preocupări în sfera planificării spațiale, este cadru didactic universitar și cercetător - și co-fondator al Atelierului Non-Formal de Planificare Spațială din Timișoara. În această calitate, derulează activități de planificare spațială - la diferite scări, fiind implicată în coordonarea și elaborarea de proiecte de planificare teritorială, urbană și rurală, proiecte de intervenție în spațiul public, proiecte de intervenție pe ansambluri și clădiri existente, proiecte de arhitectură, proiecte de amenajare interioară, proiecte expoziționale, dar și întocmirea de studii și documentații tehnice. De asemenea, derulează activități de formare în domeniul planificării spațiale - dedicate studenților, practicienilor, reprezentanților administrației publice și societății civile, fiind implicată în coordonarea activităților de formare formală - derulate în colaborare cu instituții de învățământ superior, precum și a activităților de formare non-formală - oferind consultanță sau organizând stagii de practică, ateliere, concursuri și expoziții. De-a lungul timpului, a derulat așadar atât proiecte profesionale, cât și de cercetare – fiind interesată în mod deosebit de subiecte precum cooperarea regională și implicarea comunității în conservarea și promovarea valorilor locale.

Ovidiu Bădescu este inginer proiectant – structuri, curator – expoziţii de artă contemporană și administrator sc COLHICUM srl și Galleria 28 (în calitate de Asociat Fondator şi Proprietar).  În această calitate, derulează activități în domeniul proiectării structurilor, a coordonării procesului de proiectare, precum și a urmăririi lucrărilor de execuţie pe şantier - atât pentru intervenții pe ansambluri și clădiri existente, cât și în vederea dezvoltării de clădiri noi. De asemenea, derulează activități curatoriale, în vederea organizării expoziţiilor de artă contemporană, sub egida Galleriei 28, Timișoara.

Ștefan Bâlici este președintele Ordinului Arhitecților din România și conferențiar la Departamentul de Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. A activat în organizații ale societății civile, între care Europa Nostra și ICOMOS, este membru fondator al Asociației ARA, al cărei vicepreședinte și coordonator de proiecte a fost. Între 2016 și 2022 a condus Institutul Național al Patrimoniului.

Titus Gabriel Almăjan este în prezent Arhitectul Șef al Timișoarei, România, funcție pe care o ocupă din mai 2021. În această calitate, el coordonează planificarea urbană și teritorială a orașului, gestionând activități precum autorizarea construcțiilor, planificarea mobilității urbane și proiecte de investiții publice. Cariera sa în arhitectură se întinde pe parcursul a peste două decenii, timp în care a acumulat o experiență vastă în designul arhitectural, planificarea urbană și managementul proiectelor.

Roxana Pătrulescu a studiat arhitectura la Timișoara, unde a absolvit în 2011 masteratul „Reabilitarea ambientelor şi suprafeţelor arhitecturale”. A coordonat activitatea Biroului Reabilitare Cartiere Istorice al P.M.T. în perioada august 2021 – ianuarie 2023, iar din februarie 2023 coordonează Serviciul Planificare Urbană al Instituției Arhitectului Șef. În perioada 2014 – 2022 a fost membră în forurile de conducere ale OAR și OAR Timiș, iar în 2016 a inițiat proiectul cultural Tur de Arhitectură, pe care îl coordonează și astăzi și prin care se urmărește stimularea cunoașterii patrimoniului construit, cu scopul implicării cetățenilor în modelarea conștientă a orașului.

Cristian Blidariu este Vicepreședinte OAR, responsabil de departamentul de educație și formare continua, precum și Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, unde predă cursul de Teoria Arhitecturii și coordonează atelierul de proiectare al anului I. Între 2010 și 2016 a fost colaborator și editor al revistei Arhitectura 1906, pentru care a coordonat mai multe numere speciale. În 2017 a fost unul dintre curatorii FAUT la festivalul Vienna Design Week. Între 2019 și 2022 a fost project manager pentru primul parteneriat Erasmus+ dintre școlile de arhitectură din euroregiunea DKMT, Triplex Confinium. Este inițiatorul și coordonatorul FAST- Festival for Architecture Schools of Tomorrow, primul festival ce reunește toate școlile de arhitectură din România. Ca practician a participat, printre altele, la proiectul de reabilitare a bastionului Theresia, un subiect tratat ulterior în teza de doctorat Arta în orașul postmodern, regenerarea urbană și spațiul virtual susținut în cadrul școlii doctorale a Facultății de Arte și Design la Timișoara.

Daniel Tellman este arhitect, Managing Partner al firmei Subcontrol, dedicat conservării și revitalizării patrimoniului cultural, specializat în proiectare de arhitectură și urbanism, cu experiență în predare și cercetare. Ca și cadru didactic al Facultății de Arhitectură din Timisoara el coordonează proiecte de atelier si diploma, ghidând studenții în explorarea patrimoniului și a peisajului rural. Ca membru activ în organizații profesionale precum Ordinul Arhitecților din România (OAR), unde ocupă funcții de conducere la nivel local și național este un avocat al colaborării interdisciplinare și al implicării comunității în proiectele de Re-Use.

Programul „Watch Day Sinagoga din Fabric - Perspective ale schimbării”include astăzi, 18 octombrie 2024, o serie de prezentări studii de caz și dezbateri, astfel:

  • 10:00 - 10:15: Patrimoniul construit în viziunea administrației locale
  • 10:15 - 10:30: Prezentare activitate World Monuments Fund
  • 10:30 - 10:45: Moștenirea comunității evreiești în Timișoara
  • 10:45 - 11:00: Infrastructura culturală în contextul Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii - Vector TM
  • 11:00 - 11:45: Studii de caz: Restaurarea patrimoniului istoric
  • 12:00 - 12:30: Studiu de caz: Sinagoga din Fabric
  • 17:30 - 19:00: Discuții cu comunitatea - Sinagoga din Fabric, încotro?
  • 9:30 - 12:30  - Prezentare proiecte de restaurare - studii de caz
  • 17:30 - 19:00 - Dialog cu comunitatea despre viitorul sinagogii

Sinagoga din Fabric este situată într-unul dintre cartierele istorice ale Timișoarei și a fost construită între anii 1885-1889, în stil neo-maur, pe malul unui braţ mai vechi al râului Bega, după proiectul arhitectului maghiar Lipót Baumhorn, care a conceput, între altele, și sinagogile neologe din Brașov și Seghedin. Clădirea a fost proiectată după tradiția marilor sinagogi neologe contemporane de pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar, fiind asemănătoare cu sinagogile din Rijeka, Szolnok și Becicherecul Mare. Eforturile de cartografiere a diverselor locuri culturale și religioase evreiești din Timișoara pregătesc terenul pentru povestirea cu impact a istoriilor subreprezentate. În același timp, reabilitarea și reutilizarea Sinagogii Fabric din 1899 poate evidenția valoarea patrimoniului arhitectural evreiesc pentru viața contemporană a orașului.

Programul World Monuments Watch, lansat în 1996, este un apel bienal la acțiune organizat de World Monuments Fund (WMF) care evidențiază obiective (situri) de patrimoniu cultural unde conservarea lor este de o importanță vitală pentru comunitățile din întreaga lume.

Conceptul de Watch Day, lansat în 2012, promovează importanța unui angajament ferm al comunității și al administrației locale în conservarea locurilor de patrimoniu. De-a lungul timpului, peste 130 de site-uri istorice din întreaga lume, incluse în programul World Monuments Watch, au găzduit evenimentele Watch Day, variind de la ateliere de conservare, concursuri de desen, zile de curățare a site-ului, expoziții, vizite ghidate la fața locului și multe altele, pentru a aprofunda aprecierea locală și pentru a susține patrimoniul care este esențial pentru viața lor.


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?