Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
26 iulie 2023

Energie! Burse de creație pentru 2023

37 de artiști și 23 de jurnaliști din Timișoara, București, Cluj, Sibiu și alte localități au primit burse de creație în cadrul programului Energie! derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu fonduri din bugetul local al orașului. Ei vor avea oportunitatea de crea în contextul unic al Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Unfold Motion – Light Stories, 2022 | Foto: Lorena Dumitrașcu

Lansat pe 12 iunie, programul Energie! Burse de creație a primit 148 de aplicații. Comisia de evaluare a ales propuneri artistice sau jurnalistice din domeniile arte sonore și teatru, literatură, artă digitală și new media, arte vizuale, dans sau presă culturală. Ediția din acest an a programului a încurajat în mod activ tinerii artiști, aflați la început de carieră, alocând un număr crescut de burse creatorilor sub 35 de ani.

„Bursele de creație sprijină o etapă esențială pentru o scenă culturală vitală: explorarea, testarea de idei și procesul de lucru care conduce la noi formule artistice. La baza programului de finanțare stă încrederea în puterea artiștilor de a-și transforma ideile în practici artistice sau jurnalistice și nevoia de a experimenta. Credem că e important ca publicul să înțeleagă mai bine munca acestora, să îi întâlnească, să fie posibil un dialog pentru o mai bună cunoaștere reciprocă.

Pentru jurnaliști, bursele vor fi cu siguranță timp câștigat pentru documentare, iar Programul cultural „Timișoara - Capitală Europeană a Culturi în anul 2023” va primi astfel noi semnificații, prin curiozitatea aplicată a noilor conținuturi editoriale care vor fi create.

Mulțumim tuturor artiștilor și jurnaliștilor care au înscris propuneri, arătând încredere în contextul și valorile care stau la baza Energie! Burse de creație.

— Raluca Iacob, coordonatoare Power Station și monitorizare-evaluare rezultate și impact Timișoara 2023.

Bursele sunt acordate în cadrul Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural, implementată de Centrul de Proiecte. Bursele se acordă pe o perioadă de 4 luni, din august și până în 10 decembrie 2023.

Este al doilea an consecutiv în care Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a lansat programul Energie! Burse de creație, din bugetul Municipiului Timișoara. În anul 2022 au fost acordate, în premieră, 37 de burse în valoare totală de 500.000 de lei, pentru creatori din domeniile: arte vizuale, literatură, muzică și arte sonore, teatru, dans, performance, arte digitale și new media.

În perioada următoare va fi lansat și un program de mobilități naționale și internaționale pentru profesioniști din domeniul cultural, cu fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Vezi lista completă cu aplicanții și bursierii Energie! Burse de creație 2023 >>


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?