Specialiștii europeni au transmis, printr-o scrisoare, că munca din ultimele luni a Echipei Curatoriale poate reprezenta „o bază solidă pentru a merge mai departe fără întârziere”.
„Programul actualizat este, în mod clar, una dintre cele mai importante reușite din ultimele luni și o piatră de hotar esențială pentru 2023, fiind cu siguranță rezultatul pozitiv al efortului uriaș al noii Echipe Curatoriale, care oferă proiectului îndrumarea artistică și expertiza strategică solidă pe care le-a solicitat panelul (de experți independenți care monitorizează progresul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, din partea Comisiei Europene – n.n.)”, a transmis Barbara Gessler, Head of Unit Creative Europe – Comisia Europeană și Directoratul General Educație și Cultură.”
„Mă bucur să constat că acest program actualizat este aliniat la obiectivul, viziunea și obiectivelor dosarului de candidatură inițial depus de Timișoara, urmând aceleași Stații și Trasee, și incluzând partenerii menționați inițial. Multe proiecte au potențialul de a reaprinde un sentiment de cetățenie activă în oraș și în Europa, așa cum a fost dintotdeauna intenția/conceptul Capitalei Europene a Culturii (la Timișoara – n.n.)”, a adăugat Barbara Gessler în scrisoarea transmisă Centrului de Proiecte.
Echipa Curatorială Timișoara 2023 este formată din șapte profesioniști din domeniul culturii, selectați de către un juriu independent în urma unui apel internațional, lansat de către Centrul de Proiecte în toamna anului 2021. La mijlocul lunii februarie Echipa Curatorială a definitivat un proces extrem de important: aducerea la zi a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, care poate fi citit aici (EN).
Conținutul artistic al Programului Cultural actualizat provine de la operatorii culturali incluși în proiect, iar demersul respectă atât obiectivele strategice din dosarul de candidatură, cât și cerințele recente legate de contextul sanitar actual. Versiunea actualizată cuprinde și o serie de proiecte noi, incluse în program în funcție de mai multe criterii: operatori culturali care au dezvoltat proiecte ulterior selecției titlului, în conformitate cu viziunea artistică a proiectului, câștigători în cadrul a cel puțin două sesiuni de finanțare și să fi demonstrat consecvență și un program coerent pe parcursul mai multor ani.
În perioada următoare, deschidem programul de finanțare pentru organizațiile-gazdă și partenerii acestora din Programul Cultural Timișoara 2023, dar vor urma și noi apeluri deschise către operatori culturali care încă nu sunt cuprinși în Program, pentru consolidarea și îmbogățirea acestuia.