Centrul de Proiecte
Timișoara
Timișoara 2023
15 februarie 2022

Programul Cultural Timișoara 2023: actualizat, consolidat și adaptat

Echipa Curatorială Timișoara 2023 a definitivat un proces extrem de important: aducerea la zi a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Narațiuni Sonore – Asociația Simultan (Foto: Andreea Săsăran)

Esența Programului Cultural, pus la încercare de pandemia care a afectat întreaga lume în ultimii doi ani, nu este afectată.

Versiunea actualizată cuprinde și o serie de proiecte noi, incluse în program pe baza mai multor criterii obiective: operatori culturali care au dezvoltat proiecte ulterior selecției titlului, în conformitate cu viziunea artistică a proiectului, câștigători în cadrul a cel puțin două sesiuni de finanțare și să fi demonstrat consecvență și un program coerent pe parcursul mai multor ani.


Programul revizuit conține o serie bogată de proiecte culturale reunite sub umbrela artelor spectacolului, artelor vizuale, educației culturale și patrimoniului cultural: de la proiecte expoziționale de anvergură internațională la expoziții folosind tehnologia multimedia și realitatea virtuală. 

Programul Cultural constituie, de asemenea, o însumare a unei multitudini de voci și narațiuni: de la spectacole plănuite pentru marile scene ale celor trei teatre timișorene (Național, German și Maghiar) sau ale Operei și Filarmonicii, la o serie de formate participative, intervenții și spații deschise în cartiere, unde oamenii pot lucra împreună pentru binele comun în rețele de acțiune, încredere și solidaritate care se pot dezvolta în timp în adevărate comunități de cartier.

Spectacolele de arte performative (dans contemporan, circ și teatru) în spații deschise reprezintă o parte consistentă a programului actualizat și consolidat, acestea fiind atât o modalitate de exprimare și de eliberare a emoțiilor, cât și un instrument puternic de coeziune socială, proprietate colectivă și legături între generații.

O parte consistentă a proiectelor incluse în Program vizează încurajarea patrimoniului gastronomic, prin respectarea principiilor specifice orașelor și comunităților durabile, dezvoltarea abilităților de consum responsabil în rândul tinerilor, practici durabile de organizare a evenimentelor culturale și a turismului. 

Programul se concentrează pe conexiuni și pe strategii de consolidare a capacităților pe termen lung, dar și pe o deschidere marcată în mecanismele financiare destinate sectorului cultural. Astfel, un program consistent de rezidențe artistice ale unor nume emergente ale scenei culturale contemporane desfășurate la Timișoara va completa programul artistic.

Procesul de consolidare a Programului va continua, noi sesiuni de finanțare urmând să fie lansate în următoarele două luni.


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?