5 cinematografe vor reintra în circuit la Timișoara și vor îmbogăți infrastructura culturală a orașului. Cinema Victoria, Cinema Dacia, Cineva Studio, Cinema Timiș și Cinema Freidorf vor găzdui proiecții de filme, concerte, spectacole de teatru când orașul nostru își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Cele 5 săli vor avea, în total, 1500 de locuri și încă 80 de locuri pentru proiecții în aer liber pe acoperișul Cinema Studio.
Fiecare cinematograf va avea o programare principală, care îi va defini identitatea, și o programare secundară, bazată pe proiecții de film: teatru independent la Victoria, programe cu caracter educativ, în principal pentru publicul tânăr, la Dacia, cinema de autor la Studio, muzică și spectacole pentru public larg la Timiș, program cu dominantă cultural-socială, de integrare și dezvoltare comunitară, la Freidorf. Împreună vor crea un ecosistem complementar, a cărui misiune va fi de a oferi acces la o ofertă culturală de calitate publicului timișorean. Sălile, grădinile verticale și cafenelele din incinta lor au rolul de atrage publicul nou și, în același timp, să pună în valoare munca artiștilor și operatorilor culturali care își vor expune acolo lucrările, fie vor juca piese de teatru sau dans.
Toate acestea fac parte dintr-o strategie care vizează reintegrarea în circuitul cultural al orașului a fostelor cinematografe timișorene. Strategia a fost realizată de către Ioana Dragomirescu, la solicitarea Centrului de Proiecte.
Cinema Victoria va fi, după obținerea tuturor avizelor necesare, primul cinematograf deschis publicului în luna mai. Sala este dotată cu 200 de locuri, ecran retractabil, montat la sugestia operatorilor culturali locali, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru. Costurile s-au ridicat la suma de 9,3 milioane de lei, fără TVA.
Săptămâna aceasta a intrat în reparații și Cinema Timiș. Acesta va deveni un centru multifuncțional pentru activități culturale. Cinematograful va avea două săli, una dintre ele va avea 490 de locuri, iar a cea de-a doua 80. Sala mare va avea ecran fix și sistem de sunet pentru cinema și concerte. Sala mică va fi dotată cu trei smart board-uri, sistem de sunet pentru concerte, piese de teatru sau spectacole. Aici va fi refăcută fațada clădirii și va fi amenajată o grădină verticală cu sisteme de iluminat integrate. La parterul cinematografului vor funcționa o cafenea, snack-bar, casierie și garderobă. Valoarea investiției se ridică la 16,1 milioane de lei, fără TVA.
Cinema Dacia este finalizat în proporție de 40%, iar Cinema Studio de 20%, iar la Cinema Freidorf lucrările de reabilitare vor începe în vara acestui an.
Cinematografele vor fi gestionate de către Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, printr-o echipă dedicată care va asigura administrarea sălilor, dar și programarea spectacolelor în colaborare cu operatorii culturali.