Centrul de Proiecte
Timișoara
Proiecte finanțate
12 aprilie 2024

Burse pentru artiști și jurnaliști în 2024

Artiștii și jurnaliștii culturali din România sunt susținuți de Municipiul Timișoara în acest an cu un program inedit de burse de creație.
„Energie! Burse de creație” 2024

Centrul de Proiecte lansează astăzi, pentru al treilea an consecutiv, programul Energie! Burse de creație. Suma de 1.600.000 lei  va susține 15 jurnaliști culturali și 60 de artiști care activează în domeniile: arte vizuale, literatură, muzică, teatru, dans și performance, arte digitale și new media.

 

Valoarea unei burse este de 19.500 lei brut. Finanțările sunt acordate în cadrul Power Station – componentă a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural, implementată de Centrul de Proiecte. 30 de burse vor fi acordate artiștilor cu vârste între 18-35 de ani și încă 30 de burse vor susține artiștii peste 35 de ani. Jurnaliștilor culturali li se vor acorda 15 de burse. 

 

Prin programul Energie!, ne dorim să contribuim la dezvoltarea de practici creative durabile în Timișoara și să consolidăm astfel implicarea artistică și energia creativă a orașului, în continuarea anului Capitalei Europene a Culturii. Artiștii au un mare potențial de a fi catalizatori pentru schimbări pozitive în oraș, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru întreaga comunitate. Jurnaliștii culturali sunt esențiali în a reflectarea dinamicii culturale extraordinare pe care Timișoara o are.

– Ramona Laczko-David, coordonatoare Power Station 

 

Pot aplica până la data de 13 mai 2024 artiștii sau jurnaliștii care au experiență de cel puțin 3 ani sau au absolvit o formă de învățământ artistic / jurnalistic, care au un portofoliu consistent și demonstrează calitate în practica artistică / jurnalistică.

Aplicanții trebuie să organizeze, singuri sau în colaborare cu o altă entitate, cel puțin o prezentare sau un eveniment deschis publicului în Timișoara, de la ateliere la spectacole sau, în cazul jurnaliștilor culturali, publică minimum trei  materiale scris / audio / video despre programul cultural din Timișoara în anul 2024: evenimente, teme, tendințe, dinamică, organizații active etc. Nu pot beneficia de bursă cei care deja au obținut acest sprijin în sesiunea 2023 a acestui program.


În anul 2022 au fost acordate, în premieră națională, 37 de burse în valoare totală de 500.000 de lei. Apoi, în anul 2023, 37 de artiști, precum și 23 de jurnaliști au beneficiat de această finanțare nerambursabilă în valoare de 720.000 lei, în cadrul programului Energie! Burse de creație

 


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?