Centrul de Proiecte
Timișoara
FestivalInstalațiePerformance

Mind Moving Mini Festival

31 octombrie – 4 noiembrie 2024

Tot ceea ce experimentăm de-a lungul vieții ne modelează structurile psihologice și biologice. Fiecare individ se dezvoltă într-o țesătură complexă de stimuli și relații, iar capacitatea mediului de a ne susține sau înăbuși, de a ne hrăni cu frică sau iubire, trasează aproape definitoriu mecanismele noastre interioare. Mind-moving este despre explorarea complexității experiențelor umane. O expoziție construită ca un spațiu de reflecție asupra unor trăiri universale care pot fi atât răspunsuri la realitatea înconjurătoare, cât și adaptări patologice la experiențe de viață dificilă. Corpurile performerilor se supun unor logici de funcționare inspirate de tulburările mintale, dar publicul este invitat să-și croiască  propriul drum în această călătorie complexă. Prin interacțiunile cu pacienți din spitalele de psihiatrie partenere, cei de la Asociația Entuziart au avut șansa de a intra în dialog cu oameni având povești de viață remarcabile. Proiectul este despre ce este dincolo de etichete, dar și pentru a înțelege că oricine poate fi la un moment dat în situații limită, iar modul în care gestionăm situațiile de viață este diferit. Oricine poate fi vulnerabil la un moment dat. Mind-moving este despre empatie, înțelegere și destigmatizare, despre o altă perspectivă asupra sănătății mintale, incluzivă. A reflecta asupra impactului mediului și importanța legăturii cu comunitatea.

Proiectul Mind Moving Mini Festival organizat de Asociația Entuziart propune primul festival-conferință de terapii expresiv creative din România, în cadrul căruia vor se vor desfășura prelegeri științifice și ateliere demonstrative, performance-uri pe teme legate de sănătatea mintală, precum și Expoziția Mixed-media Art In/Sane, curatoriată de dr.Valentin Veron-Toma. Instalația performativă mind moving va fi deschisă publicului pe toată durata festivalului. Instalația este o producție a Indie Box SRL realizată în decursul anului 2023 în cadrul proiectului cu același nume finanțat în cadrul programului RoCultura, în contextul programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023. După mai multe activități derulate în spitalele de psihiatrie Voila - Câmpina și Bălăceanca, precum și după o rezidență intensivă de o săptămână la Voila, echipa și-a completat experiența directă cu pacienții și personalul în spitalele Louis Țurcanu și Gătaia, în cadrul proiectului MindMoving-TM (noiembrie 2023). Instalație performativă a fost prezentată în 2023 la București și la Asker (Norvegia).

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală a cărei misiune este inovația și accesibilitatea în terapiile expresiv-creative. În anul 2021, Asociația a participat ca partener în proiectele Ship of Fools și Movemental, ambele co-finanțate de AFCN - o serie de concerte și ateliere de dans-terapie cu muzică live, în Spitalul de Psihiatrie Voila, Câmpina. În același an, Asociația a pus bazele parteneriatului cu Școala Specială Sf. Nicolae și cu Universitatea București derulând o serie de proiecte. Asociația este partener în proiectul MindMoving, proiect finanțat prin programul RoCultura, în cadrul căruia a oferit ateliere în spitalele de psihiatrie beneficiare.


Program

Arhivă program

Este utilă această pagină?