Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara-ediția a VII-a

Perioada
septembrie 2022
Suma solicitată
260.257 lei

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara este un festival construit pe ideea de a păstra, transmite și a face cunoscute valorile culturale maghiare, un eveniment de anvergură cuprinzând în jur de 120 de  programe culturale din diferite domenii, ajungând în 2022 la cea de a VII-a ediție, ocazie de a face cunoscute valorile culturale maghiare. Grupurile țintă sunt  populația de etnie maghiară din Timișoara și județul Timiș, dar și cetățenii orașului Timișoara, turiștii aflați în județele limitrofe, precum și din Ungaria și Serbia. 

Proiectul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara promovează multiculturalitatea orașului. Timișoara fiind cunoscută ca un oraș unde etniile trăiesc în armonie și își respectă cultura. Evenimentul este o ocazie de a cunoaște artiști din Ungaria care sunt de renume internațional, se vor familiariza cu elemente din cultura maghiară, cu diverse obiceiuri,  cu elemente de artă şi gastronomie ungurească. În Timișoara există o comunitate importantă maghiară, are instituții recunoscute la nivelul orașului (teatru și două școli), ONG-uri active în diferite domenii și o participare  importantă la dezvoltarea orașului. Ideea festivalului a pornit de la nevoia  comunității maghiare de a avea un eveniment cultural de anvergură, care pe de o parte oferă  comunității programe culturale la care nu ar avea acces, doar dacă s-ar deplasa în Ungaria, pe de altă  parte, va avea posibilitatea să prezinte oferta culturală locuitorilor majoritari și celorlalte etnii care trăiesc în  municipiul Timișoara.

Festivalul a crescut în fiecare an, atrăgând un număr de peste 30.000 de participanți.  Proiectul nostru este în relație directă cu prioritățile specifice și obiectivele programului cultural prioritar.  Este un eveniment bazat pe cooperare și organizat în parteneriat cu 3 parteneri externi și 7 parteneri locali,  are o puternică componentă interculturală, anul acesta prezentând pe lângă cultura maghiară și cultura  sârbească și germană, punând în același timp accent pe atragerea tinerilor către eveniment. Ediția a VII-a propune și o stradă dedicată tinerilor unde vom organiza împreună cu asociațiile de tineret programe pentru  tineri. 


Distribuie
Este utilă această pagină?