Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Work-Play Continuum | Călătorii artistice între minte și corp

Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Cercetarea Alexandrei Bălășoiu în cadrul Bursei Energie! pornește de la intersecția unor proiecte anterioare, având deopotrivă scopul de a le solidifica/clarifica metodologiile individuale și de a naștere unui nou tip de produs artistic, a cărui necesitate a reieșit din dialogurile cu copiii din jurul meu. Work-Play Continuum | Călătorii artistice între minte și corp este un demers aflat la intersecția istoriei personale a Alexandrei Bălășoiu, a nevoii de a o comunica cu claritate și înțelepciune atât fiicei sale, cât și copiilor care o înconjoară, precum și adulților care provin din medii cu un grad mai redus de educație, care nu sunt conectați la informațiile recente din domeniul psihologiei, neuro-științelor și sănătății mintale.

Proiectul reunește cele două direcții principale ale căutărilor sale din ultimii ani: 1. sensibilizarea modului în care ne raportăm la sănătatea și boala mintală, la ”normalitate” și ”nebunie” 2. Încurajarea dezvoltării părinților, într-un context care ia în considerare provocările rolului, importanța de a crea o relație profundă cu proprii copii, dar și nevoile tuturor de a-și cunoaște propriul corp și de a explora lumea cu libertate și creativitate. Impactul așteptat al acestei cercetări asupra activității sale profesionale este unul de consolidare a practicilor artistice, de accesibilizare a lor către public, precum și de transformare reciprocă prin crearea unei punți de întâlnire între două paliere principale. Prin demararea procesului de educație în Body Mind Centering, practica personală va avea oportunitatea de a se îmbogăți și înrădăcina într-o bază teoretică puternică, cu o serie de metode și exerciții cu aplicabilitate imediată pe toate palierele activității mele profesionale: lucrul cu copii și părinți, practicile terapeutic-artistice pentru persoane cu diagnostic psihiatric și cei care îi îngrijesc, creația coregrafică și dezvoltarea competențelor.

Propunerea vine în egală măsură ca un răspuns al dificultăților de organizare a vieții pentru părinți între muncă, îngrijirea copiilor și petrecerea unui timp de calitate în familie. Preocupați în permanență de binele copilului, părinții își neglijează adesea propria viață și uită că exemplul personal este cea mai bună educație pe care o pot oferi. Există o gamă foarte largă de activități destinate copiilor și foarte puține oferte educaționale și/sau culturale pentru întreaga familie. Părintele este redus adesea la rolul de însoțitor, iar orele sale devin un timp de așteptare, pierdut fără direcție cel mai adesea în social media aflată mereu la îndemână în telefon. În conceptul continuum, integrarea copilului în activitatea zilnică a părinților este esențială, urmărindu-se o adaptare a copilului la mediu și nu a mediului la copil. La activitățile propuse, Alexandra Bălășoiu încurajează participarea copiilor cu vârste între 6 și 12 pentru care este esențială dezvoltarea unei ‘busole’ morale, dezvoltarea imaginaţiei, sprijinirea gândirii abstracte, generarea unei imagini de ansamblu asupra sarcinii şi scopului omului.

Alexandra Bălășoiu este performer, coregraf și coordonator al activității Indie Box. Construiește proiecte care pun accentul pe proces și pe relația cu mediul din care se nasc. Este membru co-fondator al colectivului AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, pe care îl conduce ca și co-director artistic alături de Cristina Lilienfeld, Cosmin Manolescu, Valentina de Piante. Din 2021, Alexandra Bălășoiu lucrează artistic în relație cu sănătatea mintală, dezvoltând un performance pentru spațiul public, ”Mareele de primăvară ale unei fete cuminți”, și un film de dans colectiv [ship of fools] - co-creat alături de Virginia Negru, Cătălin Diaconu, Denis Bolborea, Gabriel Durlan. Organizează, în colaborare cu dans-terapeutul Loredana Larionescu, o serie de activități culturale în spitalele de psihiatrie din România: ateliere de dans-terapie cu muzică live, performance-uri adaptate pacienților și personalului medical, proiecții de film.

În cadrul proiectului mind-moving, aceste activități se extind cu ateliere de art-terapie și fotografie terapeutică, precum și cu o rezidență artistică în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, care stă la baza instalației performative mind-moving, co-creată alături de Cristina Lilienfeld. Instalația a fost prezentată în 2023 timp de două săptămâni în Norvegia și România. Alexandra Bălășoiu coordonează o serie de rezidențe artistice pentru mame, care în 2022 a dat naștere instalației performative moving [m]others, un format hibrid, conceput pentru un public de vârste diverse, dezvoltat sub direcția artistică a Valentinei de Piante.


Distribuie
Este utilă această pagină?