Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Urme | Spectacol-lectură

Organizator
Raluca Mănescu
Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei
Pornind de la propria experienta a pierderii unui copil, dramaturga Raluca Mănescu a scris textul Urme, un one woman show delicat, intim și jucăuș, în care încearcă să deslușească echilibrul fragil dintre dragoste, moarte și puterea de a merge mai departe. Urme este o explorare a experienței umane în fața doliului și pierderii, un reminder că și în mijlocul umbrelor, există posibilitatea de a descoperi lumina și, în mod neașteptat, de a îmbrățișa viața.
Urme are o primă citire la Timișoara, în lectura actriței Denisa Nicoale. Spectacolul lectură e găzduit de Teatrul Auăleu. Reprezentația are loc în limba română. Cele două spectacole-lectură propuse vor avea 3 momente importante: 1. primire public de către actrița principală (fiind un text performativ, va fi importantă construirea relației cu publicul – 10 minute), apoi 2. Lectura textului, 60 minute și 3. Sesiune de 10-15 minute de acțiuni ritualico-artistice, în timpul cărora publicul să poată reflecta la propriile procese de pierdere și doliu.
Textul va funcționa ca un exercițiu de auto-reflexie pe tema morții și pierderilor, astfel că, după lectura lui (la care vor participa și membrii din public, el fiind un text participativ), vom invita publicul să se imerseze într-o serie de acțiuni ritualico-artistice derivate din textul piesei. Durata acestor spectacole-lectură inedite este de 80-90 minute.
Raluca Mănescu s-a născut în 1987 la București, unde a trăit până acum toată viața. A absolvit Universitatea Națională de Film și Teatru „Ion Luca Caragiale” din București și are o licență în scriere de scenarii și un masterat în producție de film. În calitate de scenarist, a colaborat cu regizorii români Nicolae Constantin Tănase, Luiza Pârvu, Ivana Mladenovici. A scris scenariul lung metrajului „Lumea e a mea”, care a primit „Mențiunea Specială a Juriului” la Festivalul de film Karlovy Vary în 2015 și „Premiul pentru cel mai bun debut” la festivalul TIFF, România.
În 2013 a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la atelierul de scriere „Secvențe”, România, mentoriat de Răzvan Rădulescu şi Alex Baciu. În 2022, primul ei text dramatic, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, a fost montat de compania de teatru Vanner Collective, avându-i în distribuție pe Denisa Nicolae, Liviu Romanescu și Teodora Veliscu. Din 2022, Raluca este mentor de scris scenarii și lider de grup în Programul internațional Sisterhood of Young Animation Auteurs, un program de studiu menit să încurajeze și să susțină femeile autoare din industria filmului de animație.
Raluca lucrează în prezent ca scenarist și creator de narațiuni pentru piese de teatru, filme de ficțiune, documentare și seriale, în plan național și internațional. Textele ei, abordează subiecte dificile ca abuzul domestic, abuzul psihologic, moartea și travaliul doliului sau tema moștenirilor trans-generaționale. In paralel, ține cursuri de storytelling pentru copii și adolescenți, căci crede cu tărie că poveștile au capacitatea de a vindeca și elibera, atât pe cel care le spune, cât și pe cei care le ascultă.

Distribuie
Este utilă această pagină?