Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Unitate în diversitate | Basme românești și africane, Ediția a II-a

Perioada
9 mai-25 octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
50.000 lei

Unitate în diversitate | Basme românești și africane, Ediția a II-a este un proiect propus de Asociația Culturală INTERAKT ARTS, în parteneriat cu Asociația Bis din Sibiu, dar și cu patru unități de învățământ din Timișoara. Într-o primă fază, 250 de elevi timișoreni vor fi invitați să descopere similitudini între basmele românești (cu care ei tocmai intră în contact) și poveștile de pe alt continent (în speță cel african). Ulterior, pornind de la asemănările și deosebirile detectate, copiii vor scrie împreună cu actrițele-trainer o poveste locală, dar care va îngloba elemente din culturile discutate, dar a cărei acțiune se va petrece în zona Banatului.

În perioada 9 mai – 12 iunie, celor mici le va fi prezentat spectacolul Povestea plină de tâlc a celor doi frați, Gipiri și labongo, care le are în distribuție pe Andrada Grosu și pe actrița de origine ugandeză Shama Leah. Copiii vor descoperi similitudini surprinzătoare între povestea care se desfășoară în fața ochilor lor și poveștile tradiționale românești. Odată această etapă parcursă, copiii vor fi îndrumați să scrie și să deseneze o poveste inspirată din spectacolul prezentat.

Poveștile și desenele rezultate vor fi colectate de echipa proiectului, iar pe baza lor, în luna iulie, va fi plăsmuită o poveste originală care va îmbina elemente din cele două culturi. Basmul va fi unul cu puternice influențe locale și le va fi transmis copiilor care au contribuit la scrierea lui. Basmul va fi diseminat public odată cu reînceperea anului școlar, mai exact în perioada 9 septembrie – 22 octombrie 2024.

INTERAKT ARTS este o asociație culturală înființată în Sibiu în anul 2007 într-un an al efervescenței culturale locale (anul în care România intra în Uniunea Europeană, iar Sibiul devenea Capitală Europeană a Culturii). În board-ul asociației artiștii Dan Țilea și Claudiu Fălămaș care au o experiență acumulată în proiecte importante ale Sibiului precum FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu); Festivalul 25 de ore de teatru non-stop; Sibiu Guitar Meeting sau Festivalul Medieval Cetăți Transilvane. Scopul general al asociației este de a susține dezvoltarea societății prin proiecte culturale comunitare, iar cel particular de a dezvolta acțiuni punctuale de educație non-formală, în care forme diverse de artă slujesc actului educațional. Asociația s-a specializat în ultimii doi ani în intervenții culturale în interiorul unităților de învățământ, în mijlocul elevilor, în săli de clasă, terenuri de sport, etc. În anul 2022, asociația a desfășurat două proiecte cu profil educațional, în mijlocul tinerilor atât în zona urbană, cât și în cea rurală: Obiecte mișcate - 21 de ani fără poetul Iustin Panța și Spunem NU violenței domestice!

În anul 2023, Asociația Culturală INTERAKT ARTS, în parteneriat cu Asociația Diogene din Timișoara și cu Asociația Bis din Sibiu a implementat proiectul Unitate în diversitate - Basme românești și africane (Ediția I). În perioada 25 – 30 mai, aproximativ 300 de copii din patru localități din județul Timiș (Ghiroda, Giarmata-Vii, Dumbrăvița și Timișoara) au vizionat spectacolul Povești africane, în regia lui Bogdan Sărătean. Inspirați de spectacol și de atelierele ce au urmat, copiii au desenat și au scris noi povești. Pe baza acestora, pe durata verii, a fost produs un basm original, lecturat în școlile partenere.


Distribuie
Este utilă această pagină?