Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Unde de niciunde

Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Proiectul Unde de niciunde inițiază o colaborare a doi ingineri, Ionel Mărginean și Ioan Rusan, cu doi artiști vizuali, Ciprian
Chirileanu și Mihai Toth, cu scopul de a crea o conexiune între comunităților de artiști și cea a inginerilor pentru completarea programului expozițional. Proiectul propus grupul format se încadrează ca formulă în Moștenirea/Legacy a Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, respectiv de spațiul MultipleXity care va fi construit în viitorul apropiat - un spațiu dedicat științei și artelor. Dincolo de acest context creat de Timișoara 2023 și perspectivele deja trasate, fundamental este faptul că există o istorie remarcabilă a avangardei artelor plastice timișorene în perioada anilor 1960-1970. Toate acestea au făcut ca Timișoara să devină în ultimii ani n spațiu important în artele vizuale contemporane, devenind unul dintre cele mai dinamice orașe culturale ale României.

Unde de niciunde, inițiat de artistul vizual Ciprian Chirileanu, este o provocare și o invitație adresată inginerilor pentru a veni cu propuneri artistice de data asta din perspectiva inginerească, în vederea realizării oricăror mecanisme, mașinării, urmărirea unor acțiuni sau fenomene de tip industrial, numită generic instalație inginerească, funcțională și cu aplicație în realitate, care poate avea valențe artistice. ”Sunt multe situații când în experimentele lor inginerești, aceștia apelează la diverse modalități de concepere artistică, de la schițe la grafice, de la manufactura unor piese componente la construcția finală al mecanismului și altele. Prin urmare o anumită inspirație specifică zonei artistice apare în mod inevitabil și obligatoriu și într-o activitate de concepere inginerească. Gazda proiectului, Asociația Culturală Baraka Artist pune la dispoziție un spațiu generos, gestionat de Fabrica de textile, Pasmatex - spațiu inovator (parțial activ), central, accesibil publicului. Acest nou context care constă într-o veche hală industrială axat pe dezvoltarea proiectelor cultural artistice, va debuta anul acesta cu o serie de proiecte deschise publicului oferind orașului un spațiu cultural nou ce va completa scena spațiilor alternative de artă din Timișoara. Expoziția Unde de niciunde va fi unul din proiectele de început de drum al acestei platforme aflată în dezvoltare.”.

Ciprian Chirileanu este absolvent al Facultății de Arte și Design Timișoara (1998), membru titular (1999) și vicepreședinte (2010-2018) al UAP Timișoara, precum și al grupurilor Graphium (1998), Xilogravură, matrice stilistică (2008) și Avantpost.ro (2016). Principalele preocupări artistice sunt legate de tematica umbrei, de aspectele duale și contradictorii din societate, de evenimentele sau deciziile absurde, asumate și/ sau inventate individual sau de lumea înconjurătoare. Creația personală (gravură, fotografie, procesare digitală, instalații, video), integrată pe direcția experimentelor artistice și a artei conceptuale, însumează 29 de expoziții personale, prezența la peste 70 de bienale internaționale și la peste 110 de expoziții din România, precum și proiecte inițiate, organizate și curatoriate de artist: Student Fest (1992), un cerc de pictură cu deținuții (1998), Bienala Internațională de Gravură Mică Graphium (2004), Plăci comemorative (2013), Diplomatic Art (2014) etc. Lucrările artistului se regăsesc în colecții private și muzeale, activitatea artistică fiind semnalată de presă și critica de artă începând din 1990. Detalii la http://ciprianchirileanu-art.blogspot.com/ În ultima perioadă am colaborat cu diverși ingineri pentru a realiza instalații artistice. Expertiza inginerilor a fost utilizată nu doar ca o resursă de executare a concepției artistice ci și de inspirare și explorarea de noi valențe a subiectelor cercetate.


Distribuie
Este utilă această pagină?