Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Uncensored Act/Actorii schimbării

Perioada
mai-noiembrie 2022, iunie-octombrie 2023
Suma solicitată
544.000 lei

Uncensored Act cuprinde două componente, punctul de intersecție este ideea de comunitate, acțiune colectivă, colaborare și solidaritate în spiritul unor valori comune sau pentru recuperarea și consolidarea unor valori comune, cu un parcurs care ține deopotrivă de o amprentă  specifică Timișoarei în istoria sa legată de momentul 1989. Times Exposure,  creație și reflecție - revizitarea și prezentarea unor mișcări artistice, lucrări și evenimente care au marcat peisajul artistic local în zona artelor performative și vizuale, în relație cu mișcări artistice  internaționale sau punând în lumină demersuri conceptuale similare. Cuprinde o  zonă expozițională și de cercetare care pune în discuție, în context istoric, angajamentul public al artistului în relație cu turnura pe care a luat-o istoria în contextul anilor 1990 în spațiul românesc, în comparație cu cel regional și est-european.

Seeding Change este palierul educațional și de mediere. Cuprinde un program de rezidențe educaționale și burse pentru artiști, cercetători, istorici de artă și curatori, un program educațional și pedagogic pentru copii și tineri, axat pe o dimensiune participativă și de confruntare cu idei și practici artistice contemporane, o componentă digitală online dedicată cunoașterii a istoriei recente a artei din România de către publicul larg, local și internațional precum și un laborator civic de coagulare a comunității locale printr-un proces angajat de  reflecție și dezbatere. Uncensored Act este generat de IP — Institutul Prezentului, o platformă de cercetare și resurse artistice în domeniul culturii vizuale și performative. 

Prin proiectele sale, Institutul Prezentului susţine accesul noilor generaţii  de artiști și producători din domeniul culturii contemporane, precum și al publicului interesat, la  resurse de cunoaștere semnificative, la contactul nemediat cu personalităţi și momente-reper ale  scenei artistice românești și internaţionale. IP este o structură concepută de Ștefania Ferchedău și  Alina Șerban, înființată în 2016 la București, cu o activitate de anvergură internațională și cu  numeroși colaboratori (artiști, cercetători, istorici de artă români și străini, dar și un aparat de  designeri, traducători și corectori specific lucrului derulat în zona editorială, în format bilingv). IP  aduce împreună profesioniști care împărtășesc aceeași viziune și referinţe, același interes pentru munca de cercetare, urmărind un schimb structurat, imaginativ și participativ între diversele  discipline și comunităţi artistice. 

 


Distribuie
Este utilă această pagină?