Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Trompetre | Sound of Unirii

Organizator
Petre Ionuţescu
Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

Trompetre | Sound of Unirii este un proiect colaborativ și interdisciplinar născut la granița dintre mai multe stiluri culturale care își propune să îmbine muzica, artele plastice și artele vizuale. Proiectul se va desfășura sub coordonarea lui Petrică Ionuțescu și participarea artiștilor Marian Ștefan și Cristian Văduva. Propunem un spectacol inedit pentru Timișoara, prin susținerea unui concert într-unul din balcoanele Casei Bruck din Timișoara, cu expunere spre Piața Unirii. Ineditul evenimentului va fi dat de invitați din diverse zone ale artelor, respectiv: arte plastice și show video.

Trecerea de la instrumente străvechi până la tehnologie modernă - electronică audio si proiecții video pe clădire, va asigura o complexitate aparte evenimentului. Piesele vor fi compoziții originale, având ca punct de inspirație specificul locației. În timp real, inspirat de sunetul muzicii și vibrația instrumentelor, Marian Ștefan va așterne pe pânză o pictură experimentală, lucrare pe care o vom păstra și va putea fi expusă itinerant în mai multe locații din Timișoara.

Totodată, sunetul concertului va fi preluat și prelucrat artistic de către artistul Cristian Văduva, care îl va reda publicului sub forma unui videomapping experimental, autentic, la timpul prezent. Va fi un concert de muzică contemplativ-ambientală, stilul fiind eclectic experimental, cu pete de culoare autohtone străvechi. Natura evenimentului vine în contrast cu tumultul și agitația ce caracterizează Piața Unirii, cunoscută ca una dintre cele mai dinamice locații din oraș, cu numeroase terase și o mulțime de oameni, care traversează zona. Propunem un moment de repaos și conectarea la ritmul contemplativ al muzicii, ce va învălui blând și în note muzicale alternative întreaga Piață a Unirii.

Petre Ionuțescu, cunoscut și sub numele de Trompetre, este trompetist, artist multi-instrumentist, compozitor și producător muzical. Este membru fondator al formațiilor FunkyGrowl, Blazzaj și fondator al asociației Romanian Brass Society. A colaborat cu diverși artiști de pe scena muzicală românească precum Alexandrina, Subcarpați, Negura Bunget, Thy Veils, Makunouchi Bento și alții. Începând din 1995 și până în prezent desfașoară o prolifică activitate concertistică, pe scena națională și internațională.

Participă la festivaluri importante printre care Gărâna Jazz Festival, Festivalul Plai Timişoara, Timișoara Jazz Festival, Stuffstock Vama Veche, Peninsula – Tg Mureș, Untold Cluj, Jazz in the Park, Samfest Jazz Satu Mare, Smida Jazz, JazzTM Timisoara, Sziget Festival, Wave Gotic Treffen Leipzig, With Full Force Löbnitz, împărțind scena cu artiști renumiți (Al Jarreau, Al de Meola, Tricky, Jazzanova etc). În 2013 pune bazele proiectului solo Trompetre, căruia i s-au alăturat pe parcurs mai mulți colaboratori și prieteni din zone artistice diferite, conceptul proiectului devenind astfel Trompetre cu Prietenii. În anul 2022, a primit titlul de Trompetistul Anului, Timișoara Jazz Award.


Distribuie
Este utilă această pagină?