Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

transPOSTHUMANțe

Perioada
iunie-noiembrie 2024
Suma solicitată
100.000 lei

Proiectul transPOSTHUMANțe este o instalația artistică audio-vizuală imersivă, într-o epocă de globalizare accelerată și progres  tehnologic, încercând să exploreze și să vizualizeze interacțiunile dintre identitatea națională, culturală, de gen, tehnologie și dinamica socială din Europa. Inspirată din filosofia post-umanistă și feministă a Rosiei Braidotti și de teoriile lui Michel Foucault despre biopolitică, instalația propune o experiență imersivă în limbile română, germană și maghiară, pentru a aduce în prim-plan tensiunile dintre narativele ideologice ale Uniunii Europene și experiențele reale ale populațiilor sale diverse (fără să fie euro sceptică).

Reflectând asupra fluidității identității, proiectul folosește texte personale interpretate și înregistrate, completate de pasaje audio și muzicale, dar și eseuri video, toate reunite într-o instalație site-specific realizată la Timișoara - cu intenția de a șterge granițele între uman, vegetal, animal, mecanic, promovând o viziune de coexistență care respectă diversele forme de viață. Totodată, sunt inserate în narativul artistic elemente ale culturii păstorești românești cu intenția de a critica discrepanța dintre discursul unitar european și realitățile socio-economice și culturale contradictorii.

Utilizarea metaforei transhumanței subliniază migrațiile continue din și spre Uniunea Europeană care pun sub semnul întrebării noțiunile statice de acasă și apartenență. Analiza biopolitică a lui Foucault permite explorarea supravegherii în societatea contemporană, evidențiind impactul acesteia asupra autonomiei personale și a intimității, precum și modul în care puterile bio-politice standardizează și marginalizează identitățile non-conforme. În același timp, instalația este însoțită de o dezbatere despre metode de lucru colaborative într-o societate dominată de digital și inserția noilor tehnologii în artă.

Teatrul Postnațional Interfonic s-a născut pe 15 octombrie 2021, de atunci începând să producă în sistem independent opere de artă teatrală nouă online și offline, fiind fidel intenției inițiale de a propune publicului iubitor de teatru și de arte new media o altă perspectivă asupra lumii contemporane și a noilor modalități de exprimare artistică. S-au alăturat până acum în acest demers peste 50 de artiste și artiști din toată țara și din toate spectrele de vârstă, naționalitate, identitate și interese vocaționale. Prezențele offline (“fizice”) ale Teatrului Postnațional Interfonic în cadrul diverselor festivaluri la care a fost invitat și colaborările cu instituții culturale de prestigiu promovează un alt tip de raportare la arta teatrală contemporană și la mijloacele de expresie încă prea puțin folosite în “mainstream”-ul teatral românesc.
Născut dintr-o nevoie profund autentică, Teatrul Postnațional Interfonic chestionează critic letargia, consumerismul, politizarea culturii, trivializarea actului artistic, abuzul și mobbing-ul (în orice formă de existență a lui), libertatea de expresie și de acces, obstrucționarea tinerilor creatorx în toate formele ei. Într-o societate dominată de relația cu propriul telefon mobil, conexiunea cu ceea ce se numește “spectacol” trebuie un pic regândită pentru a fi eficientă - din punct de vedere formal, temporal și al conținutului pe care îl propune un demers artistic. Dorim să spargem barierele teritoriale cu ajutorul spațiului nostru teatral online, unde accesul este non stop, ține cont de liberul arbitru și este gratuit pentru toate tipurile de public din categoria de vârstă 16+.


Distribuie
Este utilă această pagină?