Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Transformers MML | The Power of Culture for a Green City

Organizator
Mihai Goțiu
Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Proeictul Transformers MML | The Power of Culture for a Green City propus de Mihai Goțiu presupune o primă fază de cercetare exploratorie, în mediul online și prin contactarea directă a unor operatori culturali, artiști și jurnaliști locali, familiarizați cu domeniul cultural din Timișoara, pentru identificarea mai multor subiecte și teme de cercetare (evenimente, artiști, spații culturale instituționalizate sau formale, acțiuni etc.), conforme cu obiectivele proiectului pe care și l-a propus. Dintre acestea, vor fi selectate, în funcție de complexitatea fiecărui subiect/temă în parte, 3-5 subiecte/teme, care vor constitui studiile de caz ale proiectului, care vor fi aprofundate. Selecția studiilor de caz va încerca să acopere o arie diversificată, atât ca tip de acțiuni utilizate, cât și ca arie tematică.

De interes, vor fi subiectele/teme de actualitate legate de evenimente și proiecte care au avut loc pe parcursul anului 2023 (Timișoara, Capitală Europeană a Culturii), pentru care vor putea fi investigate, analizate și raportate și rezultatele obținute, și cele legate de evenimente și proiecte în desfășurare pe perioada proiectului. Mihai Goțiu va avea în vedere și evenimente/proiecte inițiate în anii  anteriori, dar care au avut continuitate în 2023 și 2024. Cercetarea va fi bazată pe o documentare de tip jurnalistic – cercetare online, interviuri deschise și/sau semi-structurate, online sau față în față, verificări de informații și documentare de teren. În funcție de subiect/temă, Mihai Goțiu va utiliza și elemente de cercetare cantitativă, precum aplicarea unor chestionare online, care să măsoare impactul și percepția timișorenilor legate de anumite demersuri cu caracter artistic, modul în care au fost influențați (dacă au fost influențați); organizarea cel puțin a unui focus-grup cu actori relevanți din domeniul cultural din Timișoara.

Rezultatele documentării (atât cele calitative, cât și cele cantitative) vor fi prezentate și supuse feed-back-ului în cadrul unei întâlniri organizate la Reciproc Bastion. La eveniment, vor fi invitați reprezentanți ai administrației locale, ai unor instituții locale, operatori culturali independenți, artiști, deschisă și publicul.  Articolele realizate vor fi publicate pe platforma România Curată. Rezultatele obținute vor fi prezentate și într-o conferință și/sau într-un articol științific. Mihai Goțiu va include rezultatele cercetării în conținutul cursurilor de jurnalism și comunicare de mediu pe care le susține la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și Universitatea București, și, cel mai probabil, într-un capitol dintr-o lucrare ulterioară a autorului.

Mihai Goțiu a studiat Dreptul și Jurnalistica, la începutul anilor 90, la UBB Cluj, alegând o carieră în domeniul jurnalisticii (radio și presă scrisă, tipărită și online). În presă, a debutat ca reporter special, acoperind domenii diverse: sport, cultură, administrație locală și politică, a continuat ca șef al Departamentului Cultură și apoi redactor-șef adjunct și redactor-șef al publicațiilor locale Clujeanul, Ziarul Clujeanului și Viața Clujeanului (2005-2010). Între 2014 și 2016, respectiv din 2022 - prezent a fost (este) coordonator al platformei online România Curată (romaniacurata.ro), editată de Societatea Academică din România (SAR). Prezent cu analize și comentarii pe VoxPublica (2010-2014) și Libertatea (2020 - 2024). A fost membru fondator al Asociației Profesioniștilor din Presă Cluj (APPC), fiind membru în Consiliul de Conducere și apoi președinte al acesteia (2011-2013). Premiat pentru jurnalism la Gala Green Awards Romania (2010) și dublu premiat (pentru reportaj, respectiv opinie) la Galele
Super-Scrieri (2012).

A debutat cu poezie (”Povestea unui poem discursiv”, Paralela 45, 2001, re-editată, Tritonic, 2003) și cu proză (”Senzaționala evadare a lui Mihai Goțiu, povestită chiar de El”, Tritonic, 2002). A continuat cu cărți de non-ficțiune: ”Afacerea Roșia Montană” (Tact, 2013), carte documentată timp de 11 ani, care combină jurnalismul de investigație, cu cel de mediu și cu cel cultural, nominalizată și distinsă cu mai multe premii tip ”cartea anului” (în ancheta revistei Cultura, premiul CriticAtac, premiul special al Juriului la Gala ”Bun de tipar”, premiul special al Juriului, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj), respectiv ”Fraierilor!” (Tact, 2015), carte de jurnalism cultural, bazată pe o analiză comparativă a modului în care mișcările culturale au produs schimbări sociale (cu studii de caz din Cluj, Viena, Berlin și Praga), documentată în cadrul unei burse Milena Jesenská pentru excelență în jurnalism, la Institute for Humane Sciences, Viena (2014). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002. Între 2016 și 2020 a fost senator de Cluj în Parlamentul României, fiind cunoscut în special pentru activitatea din Comisiile pentru Mediu, respectiv Ape și păduri din Senat. După 2020, a început o cercetare doctorală, în domeniile jurnalismului, respectiv comunicării de mediu, în cadrul Școlii Doctorale de Științe Politice și ale Comunicării (UBB Cluj), inițiind și primele cursuri din România, la nivel academic, în aceste specializări, la UBB Cluj și Universitatea București.


Distribuie
Este utilă această pagină?