Timișoara Refugee Art Festival | TRAF 8 își propune să continue moștenirea Timișoara 2023 prin crearea unui context intercultural, de celebrare a diversității culturale locale și internaționale din Timișoara, promovare a solidarității sociale și a participării în viața culturală locală a persoanelor vulnerabile, utilizând locuri de întâlnire din afara zonei centrale a orașului pentru derularea festivalului de arta dedicat persoanelor vulnerabile, organizării de șezători urbane, activități culturale accesibile, incluzive și comunitare. Preocuparea pentru o comunitate deschisă a început în anul 2017 cu prima ediție Timișoara Refugee Art Festival, primul și singurul festival de artă din Europa de Est cu și despre refugiați, finanțat în principal din donații ale comunității.
În timp, intervenția prin mijloace artistice și culturale adresată unui public de nișă s-a deschis către un public larg și a crescut complementar cu campanii de atragere de donații și voluntari, activități educative în școli din Timișoara și dezvoltarea de servicii complexe cu sprijinul comunității. În prezent, ediția 8 TRAF este în continuă creștere și își extinde grupul țintă, adresându-se comunităților defavorizate, persoanelor marginalizate, excluse social sau supuse riscurilor de excluziune socială și persoanelor vulnerabile din toate categoriile de vârstă. Proiectul de devine astfel un program cultural cu intervenții pe parcursul a 6 luni. TRAF 8 este despre celebrarea frumuseții diversității culturale locale și europene, dezvoltarea și atragerea unor noi categorii de public către arte și patrimoniu, extinderea contextelor și locurilor fizice de întâlnire cu publicul în care au loc activități culturale prin utilizarea cartierelor din afara zonei centrale, ca mijloace de creștere a calității vieții culturale.
Asociația LOGS - Grup de Inițiative Sociale este o organizație grassroots stabilită din septembrie 2019, în Timișoara, care promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți, luptă împtriva traficul de persoane și folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale. Scopul LOGS este de a participa activ la dezvoltarea comunităților urbane și rurale din România pentru a susține identificarea, răspunsul și depășirea nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile, cu ajutorul comunității locale și voluntarilor prin intervenții culturale, sociale şi educaţionale.