Timișoara Jazz Festival își propune și în acest an să creeze acel spațiu și timp dense în evenimente și artiști de valoare de pe scena de jazz internațională, națională și locală cu care am obișnuit publicul de jazz din oraș și regiune și recucerirea prin activități educațive și intervenții de mediere culturală, a unor publicuri noi, în special generația tânără. Capitalizam și în acest an pe ceea ce ne-am propus întotdeauna – aducerea împreună a unor vedete de mare valoare ale scenei modiale și ale marilor vedete ale României, cu atenție deosebită pe scena locală, susținerea artiștilor și trupelor emergente, co-producția de muzică și întregistrări și sprijinirea industiei creative și a celei de turism cultural și ospitalitate din Timișoara și Regiune.
Timișoara Jazz Festival - ediția XII-a înseamnă 10 zile de muzică și evenimente conexe de calitate, 30 de concerte open to all, cu minim 3 concerte in fiecare seara pe scena principala, 2 concerte cu iz simfo-jazz în Biserica Milenium si in Biserica reformata Mileniul Nou, cel putin un work-shop cu tinerii muzicieni, in diminetile festivalului, sustinute la Universitatea de Vest din Timisoara și numeroase alte experiențe construite pentru public cunoscător și public nou în despre și în jurul muzicii jazz și a Festivalului. 200+ de artiști membrii în formațiile care vor urca pe scena de la Timisoara, 50 de experți – muzicieni, artiști, critici, cercetători, oameni de cultură și teoreticieni ai muzicii care participă la program în ansamblul lui, 1 târg de viniluri, 25 de tineri care fac internship și job-shadowing pe perioada proiectului, în echipa de organizare și care își vor consolida abilitățile de a lucra profesionist într-o echipă, 100 de membri ai comunității locale (afaceri mici) care activează în industria ospitalității din zonă care vor avea o sursă suplimentară de clienți și venit, 15 afaceri mici din sectorul cultural creativ (sceno-tehnică, producție materiale vizuale foto-video, etc) implicați în producția festivalului.
Consumatorii de Jazz ascultă posturi de radio străine, posturile Mezzo, Arte sau propria discografie. În realitate, la nivel mondial, jazz-ul este mainstream, face parte din normal. Sunt sute de mari festivaluri comerciale (la fel ca marile festivaluri de rock), luate cu asalt de iubitorii genului. Sunt nenumărate posturi de radio, canale pe internet, care oferă o sumedenie de ramuri ale jazz-ului: de la clasic jazz, latin jazz, smooth jazz, contemporan jazz, fusion jazz, funky, vocal-intrumental jazz, old school, new school jazz şi multe altele.