Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

This-Connected

Perioada
27 aprilie-10 noiembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Proiectul This-Connected aduce împreună artiști români cu organizații, artiști și audiențe din Europa într-un demers de conectare transfrontalieră cu Ungaria, Grecia și Germania. Mai precis, două rezidențe colective care vor genera două expoziții. În Veszprem (Ungaria) și în Elefsina (în Grecia), foste Capitale Europene ale Culturii din 2023, precum și într-o vizită de cercetare și networking în Berlin. Conceptul curatorial se concentrează pe unirea perspectivelor creative și narative din țări din Europa Centrală și Estică în contextul apartenenței Europene de astăzi, trăită în mod specific prin programul Capitale Europene ale Culturii. Proiectul e centrat în jurul viziunilor artiștilor locali dar propune și cultivarea și promovarea creațiilor care au făcut parte din programul ENERGIE - Burse de creație în contextul Timișoara 2023 și proiecte din Programul Extins cărora dorim să le oferim continuitate și impact extins prin activitățile pe care le organizăm în străinătate cu artiștii.

Întâlnirile cu contextele diferite a 3 țări europene oferă oportunitatea de a explora și de a sublinia aspectele comune sau divergente ale parcursului istoric și cultural, contribuind astfel la o discuție mai amplă despre cultură și impactul schimbărilor sociale la nivel european, trăite individual și exprimate prin prisma artiștilor români în dialog cu artiști și organizații din străinătate. Astfel, vor fi valorizate viziuni artistice care au făcut parte din contextul TM2023 prin implicarea artiștilor, continuarea cercetărilor, circularea operelor și implicarea publicului străin.

LAPSUS constituie și menține o structură organizațională cu dezvoltare durabilă, specifică manifestărilor artistice contemporane, cu accent pe curatoriat și pe valorizarea artiștilor și curatorilor emergenți. LAPSUS susține producția de artă pentru a întări legătura dintre public și artiști vizuali/new media, dar și pentru stabilirea de punți intergeneraționale pentru transfer de cunoștințe și practici.

LAPSUS a fost înființat în anul 2017 ca spațiu artist run în Timișoara, iar în anul 2019 a devenit ONG. În 6 ani, LAPSUS a organizat peste 50 de expoziții, prezentări, proiecte colective și 40 de ateliere cu copii și tineri. A reușit să atragă o bază de urmăritori, colaboratori, artiști și s-au extins în mai multe ateliere care însumează 218 metri pătrați în 9 încăperi din fosta fabrică de vopsea Azur de pe malul Begăi unde s-a format o comunitate creativă mai mare. https://lapsus.xyz/. LAPSUS este o echipă de oameni cu abilități diverse: de la artiști și curatori până la filosofi, arhitecți și designeri cu vârste între 18 și 38 de ani. Căutând noi moduri de a promova cultura și arta creând structuri de sprijin reciproc și colaborare.

Scopul lor este să lărgească spectrul de practici creative, mizând pe interdisciplinaritate, co-creație și creștere a vizibilității artiștilor și profesioniștilor culturali. Sunt interesați de aspecte ce țin de auto-organizare, gândire critică, internaționalizare și sustenabilitate în ecosistemul cultural. Au o experiență dobândită după implementarea proiectelor Emergency Entrance (cu As. Simultan în 2019 AFCN), Hyperdome (2020 AFCN), Lapsus Laboratory (Fondul Științescu), Secondary Sonic Space (cu Transcultures Belgia), Paradigm Shifts (As. TM2023), Tot ce ai vrut să știi despre artă dar ți-a fost teamă să întrebi, Incubation Station (2023 AFCN), ICKHS - Independent Curating Know-How Sharing (2023 AFCN).


Distribuie
Este utilă această pagină?