Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

The Pianos – From Music to Culture

Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
25.000 lei

The Pianos – From Music to Culture, realizat de Asociația Lumea Voluntarilor în colaborare cu parteneri solizi și de încredere pentru comunitate (Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, Asociația DoReMi pentru copii, Colegiul Național de arta Ion Vidu din Timișoara și Facultatea de Muzică și Teatru, va avea loc în unul dintre principalele cartiere ale orașului și anume, cartierul Cetate, dar într-o locație cu vechime, care, deși este foarte populară, nu se bucură de atenția de care ar trebui să aibă parte – Parcul Central Anton Scudier. Inițiativa pentru acest proiect a apărut cu scopul activării și direcționării atenției publicului timișorean către una dintre principalele ancore verzi ale Timișoarei, Parcul Central Anton Scudier. Un parc cu o istorie importantă pentru oraș, o locație unde se regăsesc importante monumente artistice ale mai multor personalități istorice, cât și Monumentul Ostașului Român. 

The Pianos – From Music to Culture își propune să scoată în evidență unul dintre cele mai importante atracții ale parcului și anume, Monumentul Ostașului Român. Acest aspect va fi obținut prin integrarea în jurul monumentului a opt pianine care vor putea fi folosite atât de cetățenii dornici să se exprime prin muzică și să creeze conținuturi culturale, de reprezentanți ai Asociației DoReMi pentru copii, ai Facultății de Muzică și Teatru, de artiști locali deja consacrați și de elevii și profesorii Colegiului Național de arta Ion Vidu din Timișoara. Ne propunem să avem în fiecare dintre cele două zile: două momente artistice profesioniste în fiecare zi (realizate de artiști locali, de elevii și profesorii Colegiului Național de arta Ion Vidu, prin profesor de pian, Anamaria Colompar, profesor de pian Anda Drăgan și de reprezentanții Asociației DoReMi pentru copii, prin profesor Diana Vasiu; două ateliere care au ca scop descoperirea instrumentului artistic – pianina.

În restul timpului, pianinele vor fi puse la dispoziția tuturor cetățenilor. În proximitatea monumentului vor fi, de asemenea, expuse pe zece șevalete note informative aferente semnificației monumentului istoric. The Pianos – From Music to Culture valorifică un peisaj cultural divers în care se evidențiază atât artiști locali, cât și importanța istorică a unuia dintre cele mai importante monumente istorice dintr-un cartier fundamental al Timișoarei. Proiectul poate lăsa o moștenire semnificativă cetățeanului de rând care, prin implicarea activităților din cadrul evenimentului, asimilează atât informații utile de cultură generală, dar își poate descoperi diferite laturi ale sinelui artistic.


Distribuie
Este utilă această pagină?