Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Teatru Jurnal | O nouă filă

Perioada
iunie-septembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
50.000 lei

Teatru Jurnal | O nouă filă este un proiect cultural și educativ care propune un mozaic dramaturgic format din perspective, trăiri și percepții pe care tinerii timișoreni le-au avut cu privire la programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii și modul în care acest eveniment a transformat destinul orașului. Asociația Teatru pentru Tine va lansa un apel pentru jurnale de Timișoara, invitând tineri timișoreni (în special cei implicați în activități de teatru, fie formale, fie non-formale), să țină un jurnal despre viața în Timișoara, relația cu orașul și cu locuitorii săi. Percepții înregistrate timp de o lună în jurnale pe care le vor ține toți tinerii care se înscriu în proiect (minimum 10 tineri). Aceștia vor lucra în cadrul unui atelier de scriere de texte (timp de 2 săptămâni) cu Adrian Jivan și Robert Șerban pentru a transforma jurnalele într-un text dramatic unitar despre Timișoara de azi, cu bunele și cu rele sale. Textul va fi pus în scenă în regia lui Marius Lupoian, cu tinerii ale căror jurnale sunt prezentate, în rol de actori, asistenți ai regizorului, sunetisti, scenografi.

Teatru Jurnal | O nouă filă este un proiect de cercetare artistică și producție de teatru construit pe două niveluri artistice: jurnal și teatru, aducând împreună profesioniști experimentați și tineri interesați de teatru. Spectacolul final este prezentat în 3 locuri ex-centrice: Casa Tineretului (zona Stadion), Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (zona Piața Maria) și amfiteatrul din Parcul
Lidia (zona Soarelui).

Asociația Teatru pentru Tine este o asociație înființată în anul 2013 de către un grup de tineri actori și regizori din Timișoara. Scopul asociației este de a dezvolta sectorul teatrului independent din partea de vest a țării și de a genera proiecte și programe educative folosind metode teatrale sau inspirate din teatru. Asociația a organizat primul Festival de Teatru Lectură din România (Dramalogue) și un Festival de Teatru Independent - Festivalul Bastion, primul implementat prin programul cultural finanțat de fondurile SEE, al doilea fiind sprijinit de Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Municipiului Timișoara. Asociația organizează ateliere în cadrul a două proiecte internaționale, finanțate prin programul Erasmus+. Teatru pentru Tine a realizat și spectacole de teatru. Spectacolul Strada Nr.4, are succes la public, a avut deja 50 de reprezentații în Timișoara. De asemenea, au realizat și o serie de spectacole pentru copii precum Cei Trei Muschetari, Sticluța, Marea Unire în Banat, proiecte ce se bucură de apreciere la nivel național.


Distribuie
Este utilă această pagină?