Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Te aștept în Iosefin, la Podul de Fier

Organizator
Check-OUTeam
Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
50.000 lei

Te Aștept în Iosefin, la Podul de Fier realizat de Check-OUTeam în colaborare cu parteneri solizi și de încredere pentru comunitate (Fundația Hațegan, Asociația Daisler), va avea loc în unul dintre cartierele istorice defavorizate ale orașului și anume, cartierul Iosefin, punând accent pe una dintre ancorele principale ale cartierului – monumentul istoric Podul de fier. Proiectul va fi organizat pe parcursul weekend-ului, 17 – 19 februarie 2023. Inițiativa pentru acest proiect a apărut cu scopul activării și scoaterii în evidență a unuia dintre cele mai vechi poduri ale orașului, aflat într-un cartier istoric. Un cartier cu o istorie importantă pentru oraș, o locație unde trăiește o populație etnică diversificată și care găzduiește numeroase clădiri de patrimoniu. 

Proiectul Te aștept în Iosefin, la Podul de Fier își propune să scoată în evidență legătura dintre un monument istoric al orașului și turismul care în creștere în Timișoara în anul 2023, invitând turiștii și localnicii să cunoască cartierele istorice mai puțin cunoscute, istoria acestor cartiere. De aici și motivul pentru care am ales instalația artistică de tip text Te Aștept construită de Adrian Bălan și Caralux București, pe baza conceptului propus de Asociația Daisler în anul 2019, într-o estetică asemănătoare cu opera realizată de către Massimo Uberti și Marco Pollice, Today I Love You. Înscriindu-se în tradiția artei contemporane cu tuburi de neon, dezvoltată în anii 1960 de artiști precum Joseph Kosuth sau Robert Montgomery și Tracy Emin în actualitate, Te Aștept este marcată de fragilitate și sensibilitate la nivel structural. 

Proiectul își propune să scoată în evidență un peisaj cultural divers în care să se valorizeze artiști locali. Implicarea Fundației Hațegan în proiect va fi reprezentată prin momente artistice realizate prin dans, moment coregrafic menit să completeze mesajul vizual din cadrul proiectului. Astfel, prin cele menționate, proiectul Te Aștept în Iosefin, la Podul de Fier valorifică un peisaj cultural divers în care se evidențiază atât artiști locali, cât și importanța istorică a unuia dintre cele mai importante cartiere istorice din Timișoara. Totodată, proiectul poate lasă și o moștenire semnificativă pentru cetățean, locuitor al Timișoarei. 


Distribuie
Este utilă această pagină?