Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Taifas Film Festival

Perioada
octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
250.000 lei

Taifas Film Festival este o inițiativă bazată pe colaborarea și co-producția a două organizații dedicate filmului de artă, filmului Balcanic prin excelență, Contrasens și Bad Unicorn, coagulate în jurul unor mize ambițioase de a crește accesul publicului la filmul de artă ca metodă de cunoaștere, de a integra comunități diverse în activitățile propuse și de a dezvolta capacitatea profesională a noilor generații de cineaști. Festivalul este conceput în jurul a două programe de educație prin film CINED 2.1 și stART CINEMA! dedicat copiilor din zone defavorizate cultural, finanțate din fonduri europene. De asemenea, implică și o rezidență pentru studenți regie film, o rezidență literară, eveniment de craft food, evenimente de muzică, întâlniri cu publicul.

Taifas Film Festival este organic interconectat cu Festivalul de gastronomie artizanală La Pas și cu programele de educația continuă a Universității de Vest Timișoara. Festivalul se implementează și este susținut de parteneri naționali și internaționali și deschide poziții de voluntariat, intern-ship și job shadowing pentru 10 liceeni și 10 studenți & tineri. Deși cinematograful românesc, turc sau sârbesc au dominat marile festivaluri europene din ultimile decenii, iar filme din Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Slovenia ori Albania au
obţinut în ultimii 10 de ani premii Oscar, la Veneţia sau Cannes, cinematografiile balcanice au același statut de The Other Europe's Cinema. Festivaluri dedicate filmului din Est sunt puține. Festivalul nu este unul competițional, scopul principal fiind  promovarea filmului românesc în ţările balcanice, precum şi a realizărilor cinematografice importante din aceste ţări, care, din felurite motive, au fost mai puțin accesibile publicului de la noi.

Festivalul de film celebrează diversitatea balcanică și încurajează publicul și creatorii să reflecteze asupra unor probleme contemporane presante prin intermediul filmului. Festivalul încurajează inițiative paralele, cum ar fi muzică, evenimente de artă vizuală, ateliere de lucru, discuții și taifasuri, gastronomie, cu scopul de a oferi o experiență culturală bogată, complexă, inedită. Prima ediție a avut o serie de evenimente Sold Out, toți invitații au onorat cu prezența festivalul, proiecțiile s-au jucat cu peste 50% capacitate sală, iar presa culturală din România a alocat festivalului spațiu editorial.

Asociația Culturală Contrasens este o organizație înființată în Timișoara, în anul 2015, promovează arta și cultura ca spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților și a cetățenilor. Scopul fiind de a educa astfel încât consumatorii de cultură să se apropie de fenomenul cultural contemporan oferindu-le expoziții, editare de publicații de artă, organizarea de ateliere, cursuri și evenimente alternative de formare și educație prin cultură. Constrasens își propune să se angajeze în proiecte care se concentrează pe arta angajată social, pe educația prin artă și film și pe noile abordări de implicare a publicului larg în arta contemporană, cinematografia și literatura est și central europeană, construite pe sinergia dintre societatea culturală locală și internațională, între artă, cercetare și educație, între părțile interesate publice și private.

Contrasens este un spațiu de dialog și experiment pentru artiști și oameni de cultură, un spațiu de formare și excelență pentru manageri culturali, mediatori culturali, comunicatori ai culturii, indiferent de generație și de exprimare artistică, indiferent de sex, religie sau convingeri politice, suntem o platformă de resurse în educație prin cultură. Viziunea fiind o societate integră, inclusivă și creativă în care cultura este spațiu critic și în care cetățenii și comunitățile cresc și se construiesc împreună.


Distribuie
Este utilă această pagină?