Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Tactici de Abuzament

Organizator
Ana Maria Ursu
Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Diverse forme de abuz prezente în societatea actuală, întâmpinate în diverse contexte şi medii sociale – tema Bursei Energie! Intenția nu este explorarea discriminării bazate pe etnie, orientare religioasă sau opţiuni  sexuale, ci, mai degrabă, forme mult mai subtile şi mai tolerate de abuz. Abuz de putere, abuz instituţional, cât şi  forme de manipulare şi înjosire găsite peste tot în societate şi de multe ori considerate ca fiind normale, necesare şi chiar educative. Intenţionez să mă bazez pe propriile mele experienţe cât şi pe cele ale altora. Perioada de documentare va fi  petrecută luând interviuri mai multor persoane prin care voi încerca să aflu ce anume înseamnă abuzul sau  manipularea.

Cum se simt acestea la nivel emoţional, dar şi la nivel fizic? Care sunt semnele lor? ce fel de urme  lasă? Sunt ele contagioase? Cât de uşor poate ca victima să devină la rândul ei, în timp, un abuzator, intenţionat sau poate chiar fără să-şi dea seama. În perioada de documentare voi intervieva şi psihologi care să-mi poată oferi şi o perspectivă  ştiinţifică asupra fenomenului. În crearea spectacolului voi experimenta atât cu textul cât şi cu mişcarea, cu  vocea şi cu sunetul şi lumina. Textul va conține bucăți de interviuri, dramatizate într-o cheie ironică, subtilă, pe alocuri comică. Va avea o  abordare personală în care voi introduce propriile gânduri și reflecții. Voi apela la ajutorul unui dramaturg și  împreună vom găsi forma textuală potrivită pentru spectacol. Textul va fi tradus în engleză pentru ca spectacolul să poată participa la festivaluri internaționale.  

Repetițiile vor avea loc la Teatrul Basca. Etapele repetițiilor - lucrul cu corpul și vocea, lucrul la text, introducerea elementelor tehnice. Scopul este să pot controla toate aspectele tehnice din scenă. Pentru a fi mai ușor să lucrez în tandemul regizor-actor, fiecare repetiție va fi filmată. Voi lucra cu o coregrafă pentru a chestiona și investiga felurile în care abuzul se resimte și lasă urme în corp, scopul fiind de a găsi cât mai multe forme de expresie prin care să pot arăta acest proces investigativ în cadrul spectacolului. Rezultatul bursei va fi un spectacol de teatru – un one-woman show care se va juca de 4 ori la Teatrul Basca. Spectacolul  va fi urmat de discuţii libere cu publicul despre tematicile abordate.”

Ana Maria Ursu a fost angajată la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani din 2008 până în 2011. În perioada respectivă a interpretat mai bine de 20 de roluri în cadrul teatrului respectiv. Din 2012 a decis să se îndrepte spre mediul independent. În 2015 a regizat un spectacol conceput din fragmente din piese de Shakespeare și Moliere, prezentat în cadrul Festivalului Baroc. În 2016 a regizat  spectacolul Tristețe și Leucoplast care a avut 16 reprezentații în mai multe locații din Timișoara. 

A fondat Teatrul Basca împreună cu Victor Dragoș și Andrei Ursu în 2017. În anul 2020 a regizat spectacolul  Fluturii sunt liberi, producție pentru care Teatrului Basca i-a fost acordat Premiul British Council la Premiile Uniter ediția 2021. În 2021 a regizat spectacolul PROFu despre violență și bullying în școli, spectacolul jucându-se în 5 licee timișorene, urmat de discuții cu profesorii și elevii, discuții moderate de către psihologi. A coordonat producția spectacolelor Puf Buf în care actorii au fost copii surzi și a contribuit la crearea  perfomance-ului La început a fost tăcere, la care au participat adulți surzi. În 2022 a regizat spectacolul Deasupra capului, rezultatul unei perioade de documentare în cadrul comunității persoanelor fără  adăpost din Timișoara. 

În perioada 2018-2022 a jucat spectacolele Teatrului Basca: Altă zi cu soare, Ură și pisoi, Invizibilii, Casa cu Maimuțe, Animal Crossing, Turnul, Copacul, Ce-am avut. Ce ne-au dat


Distribuie
Este utilă această pagină?