Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

SZalt – Centrul de jurnalism și educație media, ediția a II-a

Perioada
mai - octombrie 2022
Suma solicitată
75.000 lei

Nevoia dezvoltării de platforme digitale cu conținut educativ a devenit o prioritate în ultimii doi ani. Chiar  dacă activitățile au revenit în format fizic, nevoia de resurse educationale digitale a rămas, astfel,  platforma SZalt, se înscrie în tendințele și nevoile actuale. La nivel local, nu există o inițiativă similară. Platforma propusă de noi implică pe de o parte,  instruirea unei echipe de tineri sub coordonarea profesioniștilor în domeniu, care apoi, poate să devină  resursa umană permanentă a Asociației Kabaitan și a redacței SZalt. Este foarte important contextul 2023 - Timișoara Capitală Culturală Europeană. Va genera un flux de evenimente și programe culturale, care vor trebui oglindite în media, promovate și prezentate publicului  din Timișoara, din țară și din străinătate. În Timișoara, nu există o entitate media cu  accent doar pe conținut cultural, iar acest lucru reprezintă o oportunitate pentru proiectul nostru. 

Proiectul va genera conținut de cursuri și pentru alți tineri care pot să se perfecționeze în  noile medii, la nivel practic, un lucru pe care școala încă nu îl oferă. Elevii voluntari (beneficiari direcți) care au fost consultați pentru realizarea acestui proiect au apreciat cu  precădere componenta de instruire practică pe care o are acest proiect - un plus pentru educația în  domeniu, pe care, subliniem, școala încă nu o oferă. Componente importante ale proiectului sunt educația media și civismul, atât pentru beneficiarii direcți, cât  și pentru cei indirecți, elevii și studenții din Timișoara. Nevoia de educație media este acută în contextul  actual al unor tendințe spre dezinformare. Ținând cont că programa școlară încă nu acoperă aceste materii,  considerăm binevenite asemenea cursuri adaptate pentru publicul țintă și transmise pe rețele foarte  frecventate de tineri. 

SZalt are ca scop instruirea teoretică și practică a 25 de tineri, care vor participa la cursurile descrise. Aceștia vor participa practic la realizarea materialelor multimedia. Urmărim consolidarea, optimizarea și alimentarea site-ului szalt.stream cu conținut multimedia de calitate, care să oglindească viața culturală a orașului. Un alt scop principal este implementarea unui sistem de materiale didactice multimedia publicate on-line, adresate în primul rând tinerilor, elevilor de liceu și studenților, profesorilor și jurnaliștilor tineri. Podcast-urile și tutorialele educative vor fi realizate de coordonatorii și voluntarii proiectului. 


Distribuie
Este utilă această pagină?