Centrul de Proiecte
Timișoara
Tineret

Street Delivery Timișoara 2024 | Între gen

Perioada
17 august-22 octombrie 2024
Suma solicitată
99,730 lei

Street Delivery Timișoara 2024 | Între gen este un proiect comunitar extins la nivel național. Ediția din acest an va diversă cu evenimente culturale și artistice în intervalul 20-22 septembrie și într-una din zilele de weekend aferente programului Celebrarea orașului. Ateliere, concerte și proiecții de film cu scopul de a implica tinerilor din generațiile Z, Millenials și chiar Alpha în viața comunitară și culturală timișoreană. Evenimentele din cadrul festivalului se vor desfășura pe Podul de Fier din Iosefin, pod traversat zilnic de mii de timișoreni, care de-a lungul istoriei și-a schimbat poziția, dar nu simbolistica, un pod care conectează. Alegerea spațiului are ca scop crearea unei zone temporar autonome pentru a arăta că anumite spații urbane pot prospera atunci când oamenii încep cu adevărat să le folosească și că orașul progresează atunci când creativitatea, comunitățile urbane și companiile etice înlocuiesc mașinile. Totodată, evenimentul va avea o activare și în luna august, activând scena locală și chiar internațională de artiști și pasionați ai hip-hop-ului, prin breaking, Mc și Dj-ing.

Organizat de Fundația Cărturești, împreună cu Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Ecluze pe Bega și Gen, revista!, Street Delivery funcționează ca un intermediar între indivizi, colective artistice, arhitecți, meșteșugari și favorizează conexiunea directă prin inițiative urbane destinate unui spectru variat de vârste. Evenimentul reprezintă o modalitate de a răspunde nevoilor și cerințelor generațiilor tinere, precum Gen Z și Alpha, având ca obiectiv simplificarea conexiunii dintre tineri și comunitatea din care fac parte prin intermediul expresiei artistice, de a evidenția faptul că nu sunt singuri și că, deși este un secol al singurătății (v. Noreena Hertz), încă ne putem conecta prin artă și cultură. Tema acestui an se numește Între-gen și presupune implicarea și interconectarea tinerilor cu comunitatea prin ateliere artistice, sportive și culturale în cartierul Iosefin, precum și cu scena artistică și culturală, prin facilitarea unui eveniment de tipul breaking battle, în cadrul programului Celebrarea orașului.

Fundația Cărturești are ca obiectiv promovarea valorilor culturale românești prin încurajarea lecturii și a expresiei artistice libere, inclusiv prin intermediul muzicii, teatrului și filmului. Obiectivul este realizat prin organizarea de evenimente culturale, programe comune și colaborări cu organizații și personalități din România și din străinătate. Înființată în anul 2006, Fundația Cărturești sprijină implicarea librăriilor Cărturești în proiecte culturale diverse, cu scopul de a contribui la formarea comunităților și la extinderea orizonturilor culturale. Librăriile Cărturești servesc drept hub-uri pentru diverse arte și subiecte de interes public, fiind puncte de referință pentru dezvoltarea personală și culturală. Unul dintre principalele proiecte ale fundației, lansat în 2006 în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, este Street Delivery, un eveniment de cultură civică de amploare, recunoscut și premiat în repetate rânduri. În calitate de organizator, fundația colaborează an de an cu instituții din sectorul public și privat, din țară și din străinătate, contribuind la creșterea constantă a evenimentului și la îmbinarea diverselor domenii culturale, precum muzica, artele vizuale și teatrul. Fundația Cărturești oferă consultanță, programe și sprijin în organizarea de evenimente culturale încă de la înființare.


Distribuie
Este utilă această pagină?