Strada Fără Nume este un proiect care pune accent pe diversificarea ofertei culturale locale și a audienței pornit de la o idee în 2019, transformată în realitate în 2021 și care s-a dezvoltat într-un proiect amplu în 2023, anul Capitalei Europene a Culturii cu activități de coproducție, cooperare, interdisciplinaritate și schimb de experiență în domeniul muzical și literar. Proiectul a pornit cu scopul de a forma și perfecționa abilitățile poeților și muzicienilor prin activitățile educaționale organizate de-a lungul celor 3 ani precum și de a dezvolta și diversifica publicul de spoken word și a genului muzical jazz - de la o medie de 50 de spectatori/spectacol spoken word în 2021, proiectul a reușit să strângă în 2023 cca 200 de spectatori/spectacol spoken word; iar jazz club-ul școlii de vară a beneficiat de 3000 de spectatori în 2 seri diferite.
În 2024, proiectul își propune să consolideze și să scaleze rezultatele din anii trecuți. Cinci zile de ateliere educaționale interdisciplinare dedicate poeților români care au participat la o ediție Strada Fără Nume, iar anul acesta vor avea ocazia de a-și pune în valoare talentul și de a-și perfecționa stilul alături de poeți străini (Franța și Marea Britanie) sub îndrumarea mentorilor din Marea Britanie. Vor avea loc spectacole spoken word, înregistrări audio-video de spectacole spoken word care vor beneficia de interpretariat limbaj mimico-gestual, școală de vară de muzică dedicată muzicienilor de jazz susținută de profesori internaționali, un Jazz Club unde participanții școlii de vară vor susține concerte și jam sessions deschise publicului în Comenduirea Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății), masterclass-uri susținute de artiștii (headlineri) invitați la Festivalul JAZZx - vor împărtăși din procesul lor creativ, vor povesti cum au reușit ca muzicieni profesioniști.
Ideea proiectului Strada Fără Nume s-a conturat în anul 2019 atunci când pe scena spoken word din cadrul festivalului JAZZx 2019 s-a văzut diferența între reprezentațiile poeților din România și cei invitați din străinătate - poezia performativă din afară are deja o tradiție și oferă spații și oportunități de exprimare consistente în comparație cu țara noastră. Astfel în 2021, organizatorii proiectului au inițiat procesul de dezvoltare a comunității spoken word din România alături de Tongue Fu din Marea Britanie prin organizarea unor ateliere interdisciplinare de coproducție, spectacole spoken word și evenimente de tip artist talk. Concluzia a fost că există un potențial pe care poeții din România l-ar putea exploata sub îndrumarea unor mentori internaționali, fapt care ar însemna în cele din urmă creșterea interesului și diversificarea publicului în relație cu poezia performativă.
Centrul Cultural PLAI este principalul dezvoltator independent din Timișoara orientat spre crearea proiectelor de regenerare urbană ce oferă valoare adăugată utilizând practici din domeniile cultural, creativ și social. De la înființare, Centrul Cultural PLAI a produs unele dintre cele mai relevante evenimente culturale ale orașului Timișoara, precum Festivalul PLAI (18 ediții), JAZZx (11 ediții), Strada Fără Nume (3 ediții) și Programul BEGA! (3 ediții). A contribuit activ la dezvoltarea dosarului de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, atât din
perspectiva conținutului artistic, cât și prin suport logistic fiind responsabil de organizarea vizitei Comisiei Europene la Timișoara, dar și prin prezentarea dosarului final în fața juriului prin președintele organizației.
Pe lângă evenimentele organizate, Centrul Cultural Plai a înființat o întreprindere socială, cunoscută sub numele de AMBASADA pentru care, în anul 2017, a primit din partea Administrației Fondului Cultural Național, premiul pentru antreprenoriat cultural, iar din partea Galei Societății Civile premiul pentru dezvoltare economică și socială. Acțiunile Centrului Cultural PLAI au luat diferite forme: festival, intervenții urbane, reconversii de clădiri/platforme industriale, ocuparea spațiului urban și producții artistice construite special pentru impact și colaborare. Echipa din spatele organizației a creat alături și pentru comunitatea locală, a stabilit colaborări la nivel local, național și internațional cu scopul de a genera o energie care să fie orientată spre soluții, spre ce putem face împreună și rolul fiecăruia în comunități funcționale și incluzive.