Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Strada Fără Nume

Perioada
iulie - septembrie 2022
Suma solicitată
149.820 lei

Strada Fără Nume este un proiect care își propune dezvoltarea abilităților de lectură publică ale tinerilor  poeți români prin organizarea de ateliere educaționale interdisciplinare, spectacole și jam sessions cu poeți  români, poeți și mentori din Europa. În cadrul atelierelor educaționale, 15 de poeți tineri din diferite orașe  din România vor fi selectați printr-un apel deschis la nivel național și 3 poeți străini cu experiență, 6  muzicieni/instrumentiști locali, vor petrece o săptămână în Timișoara, unde  vor crea și dezvolta  spectacole de tipul „ spoken word” în regim de co-producție. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi  organizate evenimente de tipul show-case în spațiul public din zona centrală, dar și în cartierele orașului,  care vor fi înregistrate video. 

Spoken word este o artă performativă bazată pe cuvinte, o artă orală care se concentrează asupra esteticii, a  intonației şi a inflexiunii vocii. Reprezentațiile „spoken word” pot fi de diferite stiluri și de cele mai multe ori  implică improvizații, colaborări și experimente cu alte forme de artă, precum muzica, teatrul și dansul. De  asemenea, această formă de expresie este folosită frecvent pentru a transmite mesaje sociale, politice sau  controversate cu teme precum agresiunea sexuală. 

Prin proiectul Strada Fără Nume dezvoltăm noi abordări interdisciplinare privind  promovarea poeziei și sprijinirea poeților români sub forma unor performance-uri de coproducție (poeți și  muzicieni). Totodată, ne propunem apropierea publicului general față de poezie cu ajutorul muzicii. Crearea  unui spațiu de interacțiune dintre public și poeți în contextul în care aceasta scenă are un potențial enorm  care este neexploatat în România și poate deveni un fanion de colaborare și exprimare artistică  contemporană la nivel european. Centrul Cultural PLAI [CCP] (format prin fuziunea Asociației Culturale Sunet Ambianță Timișoara și a  Asociației Casa PLAI) este principalul dezvoltator independent din Timișoara orientat spre crearea  proiectelor ce oferă valoare adăugată în domeniile cultural, creativ și social. Producător al unor importante evenimente precum producătorul JazzTM (2013 - ), Festivalul PLAI (2006 - ), Strada Fără Nume (2020 - ) sau - CreativeMornings Timișoara (2016 - ).


Distribuie
Este utilă această pagină?