Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Stereopsis

Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

„Proiectul Stereopsis propune un mod de lucru și un tip de produs artistic hibride care răspund direct specificului comunității culturale timișorene, caracterizată prin multiculturalitate și deschiderea către interdisciplinaritate, prin intersecțiile dintre artă și pedagogie, arte și ștințe, arte și tehnologie. În context istoric, acest specific eterogen a însemnat atât diversitatea culturală cât și, la nivelul istoriei recente (dar și a prezentului dinamic), deschiderea către cele mai noi forme de expresie artistică, către experimentul formal și pedagogic, practici cu impact major asupra direcțiilor principale din arta românească contemporană. La  nivel individual, proiectul reprezintă o etapă care continuă și duce mai departe practica colaborativă care a definit o parte importantă a activității artistice din ultimii ani.

Implicarea participanților - a studenților de la arte în realizarea unor lucrări experimentale, colaborative, extinde și forțează accepțiunea termenului de colectiv artistic și, în același timp, contribuie la definirea termenului de comunitate. Rezultatul final va fi unul  în care dialogul nu se poartă doar între contribuțiile participanților, ci și între diferite tehnici și modalități de descompunere și recompunere a imaginii - întreg a cărui lecturare corectă este posibilă doar în măsura în care fiecare din părțile care îl alcătuiesc își menține propria individualitate.  Bursa va fi folosită pentru a achiziționa materialele și echipamentele necesare realizării împreună cu studenții Facultății de arte și design a imaginilor statice și dinamice – print-uri și proiecții. Proiectul răspunde direct nevoii de a  experimenta cu o etapă ulterioară a unui model de lucru colaborativ, extins asupra comunității artistice în  formare.

Acest mod de lucru a definit mai multe proiecte realizate între 2017 și 2022, în care expresia finală este rezultatul suprapunerii și convergenței a două discursuri vizuale diferite. În acest tip de proiecte colaborative am pus în dialog locuri și individualități distincte, tehnici și media tradiționale și digitale, realități sociale, culturale și geografice foarte diferite. Am implicat în realizarea lucrărilor diverse comunități locale, astfel Steropsis reprezintă în același timp continuarea unei practici cu care am mai experimentat, dar și o cercetare nouă, pentru că este pentru prima dată în care lucrul cu comunitatea are această formă și este pus în discuție un nou mod de raportare la produsul artistic.”   

Andreea Medar și Mălina Ionescu colaborează din 2017, iar proiectele lor comune includ intervenții land-art, environment, performance, instalații, media digitale și lucrări de artă socială. Practica lor este în același timp un dialog și o convergență de monologuri care cercetează în cheie ludică teme ca cifrul, codarea, amintiri care se suprapun, hărți și modul în care funcționează și evoluează comunicarea. Printre proiectele lor se numără NOW/NO (2019), Viae Ferrae (2019), ᎒ᚗ~ㆨ꒿ ꕇ꒿ʭᦔ (2020), Hypercube (2020), Nedeie (2020) Hypercube II (2021), Viae Ferrae II (2021), 70 de pachete (2022) 


Distribuie
Este utilă această pagină?