Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Stagiunea Teatrul Basca în Polonia | Libertatea în mișcare

Perioada
mai-septembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
96.939 lei

Proiectul are ca punct central derularea în Cracovia (Polonia) a Stagiunii Teatrului Basca în Polonia | Libertatea în mișcare și va prezenta produse culturale inovative generate de Teatrul Basca în cadrul Programului Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023 în Cracovia, Polonia, în fața comunității poloneze și a diasporei, în parteneriat cu organizații culturale poloneze experimentate. Spectacolul de teatru și filmele documentare selectate pentru a reprezenta tematica Libertatea în mișcare sunt: Animal Crossing, Invizibil #portret de artivist și Artist.parcurs ideal. Alături de aceste trei producții, și un atelier despre importanța accesibilizării și conștientizării necesității acesteia, dezvoltat de Teatrul Basca pentru a crește interesul operatorilor culturali în a integra în publicul general și segmente marginalizate din populație.

Animal Crossing este un spectacol al Teatrului Basca care tratează multiculturalitatea specifică Timișoarei, abordând în același timp o temă de actualitate în context european: migrația și strămutarea forțată. Invizibil #portret de artivist a fost realizat special pentru evenimentul de închidere al programului cultural Timișoara 2023 - Timișoara la nesfârșit - și dezbate rolul teatrului în societatea de astăzi, legătura și responsabilitatea sa în rezolvarea problemelor sociale care ne înconjoară. Artist.parcurs ideal a fost realizat în cadrul proiectului Esprit de Roumanie din cadrul Timișoara 2023 de către Asociația clujeană Colectiv A și urmărește drumul în viață și parcursul artistic a nouă tineri absolvenți de studii teatrale timp de 13 ani.

Ana-Maria Ursu a absolvit Universitatea George Enescu de la Iași, Facultatea de Teatru, Secția Actorie. A obținut un master în Arta Actorului la aceeași facultate. A fost angajată la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani (2008- 2011) unde a jucat peste 20 de roluri. Din 2012 a decis să se îndrepte spre mediul independent. În 2016 a regizat spectacolul Tristețe și Leucoplast care a avut 16 reprezentații în mai multe locații din Timișoara. A fondat Teatrul Basca împreună cu Victor Dragoș și Andrei Ursu în 2017. În anul 2020 a regizat spectacolul Fluturii sunt liberi datorită căruia Teatrului Basca i-a fost acordat Premiul British Council la Premiile Uniter ediția 2021. În 2021 a regizat spectacolul PROF despre violență și bullying în școli și a coordonat producția spectacolelor Puf Buf și La început a fost tăcere. În 2022 a regizat spectacolul Deasupra capului iar în 2023 spectacolele Zambara Kabarett și Tactici de abuzament. În perioada 2018-2023 a jucat în: Altă zi cu soare, Ură și pisoi, Invizibilii,
Casa cu Maimuțe, Animal Crossing, Turnul, Copacul, Ce-am avut. Ce ne-au dat. În perioada 2017-2023 a fost managerul de proiect și curatorul mai multor proiecte culturale.

Ana Maria Ursu este o artistă interdisciplinară, care îmbină cultura cu educația și partea artistică cu cea socială, având roluri diferite în domeniul artelor spectacolului. Este managerul Teatrului Basca, actriță și regizoare. În Stagiunea Teatrul Basca în Polonia | Libertatea în mișcare, Ana Maria Ursu are rolul de conector între cele 4 evenimente propuse. În spectacolul Animal Crossing este actriță, în documentarul artist.parcurs ideal este una din protagonistele filmului, în Filmul INVIZIBIL #portret de artivist este protagonista principală șicva coordona atelierul de accesibilizare.


Distribuie
Este utilă această pagină?