Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Spotlighting Timisoara's Heritage through Dance

Perioada
iulie - octombrie 2022
Suma solicitată
75.000 lei

Proiectul Spotlighting Timisoara's Heritage through Dance  urmărește promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material al Timișoarei prin augmentarea artistică și digitală a sit-urilor și clădirilor istorice din cartierele Iosefin, Elisabetin, Fabric  și Cetate. Inovarea modului în care istoria și patrimoniul construit al unui oraș sunt  prezentate publicului larg, într-o manieră atractivă, artistică, dinamică, astfel încât să faciliteze  conștientizarea și educația culturală, în special a tinerelor generații. Timișoara este, prin excelență, un  simbol al multiculturalității, diversitatea etniilor, a stilurilor arhitecturale și a parcursurilor istorice  oferind povești care merită a fi perpetuate și valorificate artistic. În fiecare din cele 4 cartiere  istorice, valorificând informații despre clădirile lor reprezentative sau ansamblurile de clădiri, cu piețe  și parcuri, vom prezenta povești audio-vizuale și coregrafice, dansate, care transpun istoria,  arhitectura, stilul de viață, personalități sau oameni simpli, comunitățile trecute și prezente. 

 Cele 4 povești constituie produse culturale replicabile, prezentate gratuit publicului larg,  utilizând proiecții cu imagini din trecut, un fir narativ și realitatea augmentată. Interpretările artistice  vor fi anterior regizate, filmate în și în jurul clădirilor de patrimoniu, iar cele 4 filme obținute vor fi  încărcate pe platforma partenerilor (https://spotlight-timisoara.eu/), respectiv distribuite și  promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricăror audiențe. Produsele artistice vor  putea fi interpretate live în cadrul evenimentelor organizate sub egida Timișoara 2023 – Capitală  Europeană a Culturii. Proiectul reprezintă o continuare și o diversificare a proiectelor noastre  anterioare: “În pași de dans prin clădiri de patrimoniu” și “Patrimoniul sub reflectoare”. Principalele  grupuri țintă sunt: publicul timișorean și turiștii, partenerii în proiect, ONG-uri și instituții publice,  comunitatea artistică timișoreană. 

Asociația Club de Dans Sportiv Magnum V.R.D., activă pe scena sportivă și culturală timișoreană din  2005, având un portofoliu consistent de festivaluri cu participare internațională, concursuri  internaționale de dans, spectacole proprii sau participări la evenimente organizate de către  autoritățile locale și județene (Festivalul Artelor Timișorene, BegaBulevard, Zilele Timișoarei),  cu specializări în diferite tipuri de dans și coregrafie, respectiv în organizarea de evenimente sportive, culturale și educative, reprezintă inițiatorul acestui  proiect. A organizat  numeroase evenimente în școlile din Timiș, dar și în județele învecinate, cantonamente, tabere  tematice, evenimente de tip Wellness (excursii în natură, yoga, dans), scopul/misiunea asociației fiind  promovarea sportului și a stilului de viață sănătos, dragostea pentru cultură și artă, educația pentru  toate vârstele și implicarea socială voluntară.  


Distribuie
Este utilă această pagină?