Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare

Perioada
iunie - noimebrie 2022
Suma solicitată
348.750 lei

Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare Timișoara: (Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022)) este inițiativa culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Proiectul pune reflectoarele pe cartierele istorice ale Timișoarei, inclusiv cele marginale și neglijate, utilizând povestiri digitale și stimulând localnicii/turiștii să vadă, să audă, să simtă, să miroase, dar și să acționeze, să interiorizeze orașul. Un proiect participativ de creare a patrimoniului cultural digital intangibil, externalizat spre public, care permite cetățenilor/turiștilor să-și transforme dependența de tehnologie într-o dependență de cultură și dependența de patrimoniu într-una de tehnologie. Poveștile Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale. Poveștile patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, împletite cu poveștile personale ale locuitorilor de ieri și de azi, prin suprapunerea digitală a patrimoniului intangibil din cărți, amintiri, povestiri orale  și artă.

Itinerariile digitale și fizice ale cartierelor Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022), își dezvăluie poveștile prin mai multe straturi: expoziție muzeală, expoziții stradale, site web, două aplicații mobile, aplicație de realitate augmentată, demonstrații de realitate virtuală, teatru participativ stradal cu instalații digitale, tururi ghidate și tururi virtuale, concursul International  Spotlight Heritage Student Contest și festivaluri de cultură digitală la Timișoara, Novi Sad (Serbia),  Kaunas (Lituania). 

În mansarda Bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului  Național al Banatului care ilustrează viața economică și socială a cartierului Cetate. Un punct de  maxim interes este reprezentat de reconstituirea unui interior de florărie, dar și cu proiectarea  componentelor digitale, a clipurilor video realizate, audierea textelor literare și poetice, posibilitatea  de imersare în realitate virtuală și de interacțiune cu platforma online prin intermediul mesei  interactive. Activități realizate de către UPT în colaborare cu MNB, finanțate de Consiliul Județean Timiș, cu excepția componentelor digitale. In 2022, proiectul va prinde viață și în stradă prin 3 spectacole de teatru participativ, în care  personajele jucate de 3 actori, studenți din Teatrul Thespis, se confruntă cu aceleași probleme în spatele  unor fațade diferite, cu texte inspirate din Secvențele SH și interpuse de personaje vechi și fantastice  aduse la viață cu ajutorul realității augmentate și proiecțiilor digitale cu imagini vechi.


Distribuie
Este utilă această pagină?