Proiectul Social Fabric#3 constă într-o serie de rezidențe de cercetare, artistice și de creație precum și o serie de activități publice care se vor realiza în cadrul Celebrarea Orașului/City Celebration 2024. Rezidențele propun diverse procese colaborative de acțiune și intervenție în spațiul public, situate la intersecția dintre activarea comunitară, antropologie, sociologie, urbanism, arhitectură, peisaj cultural și artă participativă. Cercetări arhitecturale și antropologice pe mai multe grădini interioare din palatele cartierului Fabric, din punct de vedere al morfologiei mediului construit, dar și a interacțiunii vecinilor cu aceste spații. Activitățile cu caracter public - expoziție, dezbatere, prezentări, proiecție de film documentar, tururi ghidate, etc,., sunt menite să pună în valoare curțile interioare ale palatului de raport Jakab Toffler și a patrimoniului material și imaterial din cartierul Fabric, cu accent pe elementele care formează, creează și mențin vii relațiile intracomunitare.
Cele două componente ale proiectului – rezidențele și evenimentele publice, vor oferi/deschide posibilitatea de a concepe, realiza și disemina către comunitate o serie de produse culturale noi care propun re-imaginarea fizică și simbolică a spațiului comun într-un demers menit să îmbunătățească calitatea locuirii, coeziunea și sentimentul de apartenență la un edificiu istoric și la unul dintre cartierele emblematice ale Timișoarei. Prin instrumentele și metodologia oferite de cercetarea și producția artistică, se permite negocierea, solidaritatea și auto-organizarea, precum și punerea în practică a unor noi forme de convivialitate sau schimburi diferite de bunuri și idei.
Asociația Casa Iakab Toffler este o inițiativă a locatarilor din imobilul omonim situat pe Strada Constantin Titel Petrescu nr. 4, din Timișoara, fiind înființată cu scopul generării unor noi forme de interacțiune socială între vecinii actuali ai edificiului, într-o relație directă cu conceptul de locuire - de la dimensiunea sa fizică până la cea simbolică. Astfel, într-un context locativ problematic, dominat de un fond imobiliar deteriorat și un patrimoniu arhitectural în continuă degradare, asociația își propune să dezvolte mecanisme de cooperare și structuri colaborative de lungă durată, ce au ca finalitate îmbunătățirea vieții și a locuirii la comun, atât pentru membrii micro comunității casei, dar și pentru vecinii cartierului Fabric din Timișoara.
Pe lângă stimularea interacțiunii cu spațiul locuit, peisajul urban și cel cultural, asociația își propune, în mod sustenabil și cu grijă pentru mediul construit și cel natural, să impulsioneze dinamica socială, apartenența la cartier, întărirea relațiilor între micro comunități și a celor de vecinătate, promovarea identității fiecărei persoane din comunitatea sa ca parte a unui ecosistem urban, înlăturarea tuturor formelor de discriminare culturală, rasială, etnică, religioasă sau sexuală, schimbul multietnic și cultural, laolaltă cu promovarea și valorificarea patrimoniului material și imaterial al cartierului Fabric.