Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Sky Hill Land Art 2022 / Coexisting With(in) Nature – 00

Perioada
septembrie - decembrie 2022
Suma solicitată
62.000 lei

Sky Hill Land Art 2022/Coexisting With (In)Nature -00 este avanpremiera unui program bienal  de landart, ca parte a Alternative Learning Programm/unul dintre primele programe de educație  alternativă a tinerilor arhitecți, proiectul multidisciplinar de bază al Fundației Archaeus. A  avut în ultimii 18 ani peste 590 de studenți invitați, s-a implicat în peste 54 de workshop-uri cu mai mult de 80 de  conferențiari.  Administratoare a unui spațiu natural de excepție în Rezervația Cheile Nerei, echipa de proiect își propune să continue natural  acțiuni educative și de conectare ale unor rețele social profesionale.

Proiectul, viitor program, se focalizează pe acest demers căutând să reînvie o tradiție culturală a spațiului timișorean. Acțiunea în natură -  instalația, o expoziție inspiratoare fiind cea a lui Kasia Redizisz  și Georgia Țidorescu, din 2021 din cadrul Art Encounters - Seasons E, sau lucrările grupului  Sigma, Constantin Flondor, Doru Tulcan sau Ștefan Bertalan, acțiuni cu reverberație în scoala timișoreană  de arhitectură anilor 70, 80 și chiar 90. 

Programul se derulează între 2022 și 2031 și propune realizarea unei rezidențe de creație, multidisciplinare,  în care echipe mixte formate dintr-un land-artist, un arhitect și un muzician sunt invitați să realizeze o intervenție pe o temă, produsul finit fiind posibil de vizitat în ultimele zile ale evenimentului, respectiv  în expoziții ulterioare/publicații/imprimări pe vinil/fotografie/ film. În partea de program din 2022, proiect  pilot și pentru Timișoara Capitală a Culturii  2023,  trei astfel de echipe mixte, ce vor fi selectate în  prealabil printr-un proces curatorial, vor fi invitate, constituind   baza întregului program din următorii 10 ani. Programul are și o componentă educațională consistentă, propunându-și să devoaleze procesul din spatele  creației artistice, pentru elevi, studenți și tuturor celor interesați de mecanismele creative în expunerile de  final din galeriile partenere. Scopul declarat al programului este transformarea relației dintre arhitecți și artiști, reconectarea celor două  rețele întrerupte, redefinirea artelor vizuale în conștiința publicului larg prin educație, deschidere către  dialogul constructiv și eliminarea sau măcar slăbirea barierelor mental/sociale existente. 


Distribuie
Este utilă această pagină?