Simultan Festival continuă explorarea relației dintre artă, tehnologie și societate, prin diferite metode și practici artistice. Programul de patru zile al ediției a XIX-a propune artă video, instalații și evenimente live, temele și metodele fiind eclectismul stilistic, relația dintre om și automatizare, reciclare sau teme ecologice, muzică de improvizație în condiții tehnice alternative sau anacronice, lirismul digital, fuziunea dintre instrumente acustice și electronice, cinema extins. Festivalul continuă să-și aprofundeze cercetarea cu privire la relația dintre tehnologie și umanitate, iar Desire for the Useless servește ca o temă contemplativă. Într-o lume în care simulările înlocuiesc adesea realitatea, granița dintre util și inutil devine neclară. Inutilitatea dezvăluie natura construită a percepțiilor, determinându-ne să reconsiderăm ceea ce considerăm real sau valoros.
Dorința pentru inutil nu este despre căutarea inutilității. Mai degrabă, este vorba despre găsirea sensului în ceea ce e aparent nepractic, prin creativitate, gândire critică și perspectivă. Gândește-te la dorință ca la energie, nu ca la un vid. Când dorința este eliberată de constrângerile utilității, ea devine o forță care ne conduce către idei și expresii noi, arătându-ne că inutilul are propria sa productivitate. - Levente Kozma Fidel naturii sale exploratorii, festivalul va fi găzduit din nou la MX (Muzeul Corneliu Mikloși și atelierele fostei fabrici de tramvaie), locație devenită în ultimii ani sinonimă cu evenimentul.
Asociația SIMULTAN este o organizație non-guvernamentală înființată în 2005 de un grup de artiști din Timișoara. Asociația și-a propus dezvoltarea unei platforme artistice interdisciplinare dedicate artelor vizuale contemporane și sonore, prin diferite proiecte, acțiuni și evenimente culturale care au caracter cercetativ și implică utilizarea noilor media în materializarea lor. Ca proiecte principalele, asociația a dezvoltat Simultan Festival, Spații în Așteptare (2012-2017), un proiect colaborativ (co-initiator Grupul h.arta), inițierea proiectului serial Narațiuni Sonore, o serie de incursiuni sonore și vizuale prin intermediul unor acțiuni sau intervenții artistice în spații publice; sesiunile Schizophonia, proiect adiacent festivalului care cuprinde o serie de evenimente periodice dedicate explorării sunetului ca mediu artistic, sub formă de live performance-uri, audiții și ateliere; dezvoltarea Simultan Media Archive; ateliere de cercetare și de producție artistică prin programul multidisciplinar Progres. Schimbări de paradigmă prin proiecte de micro-rezidențe în situ care susțin și încurajează artiști emergenți.