Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Simultan Festival 2022

Perioada
septembrie 2022
Suma solicitată
150.000 lei

Simultan este un festival constituit (anual) în jurul unui concept artistic, care canalizează situații de  actualitate cauzate de diferite schimbări în societatea contemporană, fie social-politice, economice sau  tehnologice. Tema ediției din 2022 -  The Changing and The Indeterminate’ propune o reflecție speculativă,  dar și critică asupra întâmplărilor curente post-pandemice și/sau posibile cazualități declanșate în urma  războiului din Ucraina, a situațiilor de conflict major și de durata în general. Festivalul funcționează ca o platformă transdisciplinară dedicat proiectelor media emergente (audio vizuale), muzicii experimentale și artelor sonore, cu scopul de a facilita un punct de întâlnire si de prezentare  pentru comunitatea artistică locală în relație cu ceea internațională. Astfel, prin intermediul activităților  programului, adițional transferului informațional și artistic, ne propunem un dialog mai strâns cu publicul  prin intermediul unor prezentări și ateliere deschise.  

Programul Simultan Festival 2022 cuprinde o serie de evenimente și acțiuni premergătoare: intervenții  nomade în cartierele orașului, programe curatoriale si workshopuri de formare, cât si ediția anuală ca  eveniment principal, cuprinzând: live performance-uri sonore și audiovizuale, proiecții de artă video, expoziții, conferințe și ateliere în care unele teme și metode sunt: eclectismul stilistic, relația dintre om și  tehnologie, reciclare sau teme ecologiste, lirismul sec – digital, fuziunea instrumentelor acustice și  electronice, cinema-ul expandat, colajul jovial sonor, precum și reflectarea asupra valențelor politice ale  sunetului. 

Încadrată de o serie de activități și evenimente, a XVII-a ediție a Festivalului Simultan va avea loc în perioada  10-18 septembrie 2022 în Timișoara și se va desfășura sub motto-ul The Changing and The Indeterminate. Intervalul de implementare al programului este prevăzută în perioada 20 mai - 20 nov. 2022, si se vor  desfășura în diferite spații din Timișoara:  Comenduirea Garnizoanei (prin DJC Timiș), Spațiul Escape,  Atelierele SPTP - viitorul MultipleXity, UVT Facultatea de Arte, Muzeul de Arta din Timisoara, Cinema Victoria,  spatiul public. Asociația Simultan este o organizație non-guvernamentală înființată în 2005 de un grup de artiști din  Timișoara. Asociația și-a propus dezvoltarea unei platforme artistice interdisciplinare dedicate artelor  vizuale contemporane și sonore, prin diferite proiecte, acțiuni și evenimente culturale care au caracter  cercetativ și implică folosirea noilor medii în materializarea lor.  


Distribuie
Este utilă această pagină?