Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Sensitive Dependence

Organizator
Floriama Candea
Perioada
decembrie 2022 – iunie 2023
Valoarea bursei
12.500 lei

Sensitive Dependence este o lucrare care folosește un concept din teoria haosului pe care îl ilustrează, dar îi și folosește principiile matematice ca bază pentru funcționarea tehnică. Știința sistemelor dinamice nelineare este prezentă în imaginarul colectiv și înțeleasă de cele mai multe ori drept o teorie deterministă avand o logică bazată pe paradox și recursivitate. Teoria haosului însă are numeroase aplicații, cu care  publicul larg este mai puțin familiarizat, aplicații ce stau la baza tehnologiilor cu care interactionăm în mod curent, a interfețelor dintre oameni și computer sau mediul digital.

Haosul descrie structuri și principii  complexe atât ale lumii naturale (ritmuri cardiace, designul interior al materiei, formarea norilor și valurilor  etc.), cât și un set de modele matematice care se referă la dinamica sistemelor iterative nelineare și care stau  la baza reprezentărilor vizibile (grafica computerizata, imagine generative, sunet generativ). Deși descris  adesea ca aleatoriu, haosul se supune unor reguli matematice stricte care deriva din ecuații.

Sensitive Dependence avansează noțiuni precum –haos, diferență, nelinearitate, noțiuni  ce construiesc imaginea unei lumi ordonate/structurate, omogene și armonioase estetic ce ar putea ridica întrebări relevante social și cultural referitoare la cultura digitală, la felul în care viața este încadrată sau mapata de tehnologie și de bias-urile associate ei. În lucrarea Sensitive Dependence îmi propun să cercetez un model matematic  și potențialul lui pentru  generarea de conținut artistic- visual, cinetic si sonor, și anume, să explorez modele ale sincronicității prezente în lumea naturală, în structura și fenomenele biologice și să creez o instalație cinetică bazată pe unul dintre aceste modele. Voi folosi un algoritm de optimizare combinatorie inspirat de natură, bazat pe inteligența unui roi hibrid de licurici pentru a sincroniza mișcarea mai multor obiecte iterate (sculpturi cinetice). Tehnic lucrarea este o instalație cinetică ce conține mai multe de obiecte motorizate a că ror mișcare este dictată prin placi Arduino programate să sincronizeze mișcarea obiectelor în funcție de modelul matematic ales.” 

 

Floriama Cândea a absolvit secția pictură a Universității Naționale de Arte în 2007 și programul de masterat Teoria și Practica Imaginii la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii). Este co-fondatoare a asociatiei Qolony, o asociație culturală care funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști din discipline diferite, de la artiști contemporani, cercetătorii științifici, specialiști în diverse tehnologii, uniți de pasiunea pentru practici interdisciplinare și pentru creativitatea pe care acestea o generează.

Instrumentarul de lucru al Floriamei Cândea cuprinde mai multe metode și tehnici. În concepte și în procesele de lucru utilizează estetica imaginilor științifice și a unor instrumente de cercetare științifică care pot convertite în practici artistice - decelularizare, producere de materialebiocompatibile, procese chimice. Lucrările ei chestionează felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă dintre om si lumea naturala, dintre realitate si fictiune.


Distribuie
Este utilă această pagină?