Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură

Scrisori către un tânăr timișorean | Performance audio

Perioada
iunie-noiembrie 2024
Valoarea bursei
19.500 lei

Subiectul pe care Alexandru Mihăiescu îl propune în cadrul Bursei de creație Energie! este un performance audio cu înregistrare și design sonor la standarde profesionale, cu utilizare în mediul online, punctual în spații diverse de tip expozițional ca instalație audio și la posturile de radio. Tema fiind scrisorile marelui scriitor german Rainer Maria Rilke către un tânăr poet timișorean Franz Xaver Kappus, adresate acestuia ca răspuns la scrisorile tânărului care îi cerea părerea asupra poeziilor scrise de el. Tânărul pe atunci îi scria și despre viața lui intimă, despre singurătate, îndoieli, lecturi. Kappus a publicat scrisorile sub titlul Scrisori către un tînăr poet/Briefe an einen jungen Dichter.

Din 1929 până astăzi, volumul a fost reeditat de mai multe ori şi a fost tradus în numeroase limbi, inclusiv în limba română. Scrisorile s-au bucurat încă din 1929  de succes, mai ales în spaţiul lingvistic anglo-saxon şi francez. Alexandru Mihăiescu precizează ca ideea de a porni de la această poveste i-a venit într-o discuție cu scriitorul Viorel Marineasa de la care a aflat acest detaliu despre care nu știuse, și anume că poetul căruia Rilke îi adresase scrisorile fusese timișorean.

Pentru Alexandru Mihăiescu, intersecția între cultura germană și cea română este un spațiu de activitate şi de creaţie important. Fiind crescut în spiritul ambelor culturi, Alexandru Mihăiescu caută interpretări noi, fiind mereu inspirat de această confluenţă a unor culturi diferite. El va porni de la experiența dobândită în cadrul unor spectacole în care a jucat sau a regizat. Ca de exemplu un performance muzical al poeziilor lui Rolf Bossert – Ich steh auf den Treppen des Windes/Stau pe treptele vântului; o piesă de teatru radiofonic contemporan – Ziua Elefantului de Andrei Ursu – și o prelucrare şi montare a piesei Lulu de Frank Wedekind. Pentru fiecare dintre aceste procesul dramatic a fost asemănător cu ceea ce își propune în cadrul Bursei.

Alexandru Mihăescu s-a născut la Timișoara în anul 1980 și este regizor, actor și manager cultural. A absolvit cursurile Universității de Muzică și Teatru din Rostock (actorie) și UNATC București (masterat regie teatru) și a revenit din anul 2020 pe scena Teatrului German de Stat din Timișoara. A participat cu spectacolele montate la mai multe festivaluri din țară și din străinătate, precum Festivalul Național de
Teatru, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, Festivalul undergroundzero New York. Începând cu anul ”pandemic” 2020 a regizat mai multe spectacole în cadrul teatrului independent timișorean la Teatrul Basca, precum și producțiile experimentale pentru VR ”Copacul #treeoflife.inc” și ”Turnul #următorulnivel”, proiect ce a obținut premiul AFCN în 2021. A participat de multe ori pe platoul de filmare la producții de cinema și de televiziune, atât în fața cât și în spatele camerei. Își dorește ca după anul Capitalei Culturale să existe o scenă mult mai dinamică de teatru în Timișoara, mai multe producții independente care să ajungă să circule în țară și peste granițe și poate chiar dezvoltarea unui mic sector de producție cinematografică independentă în orașul de pe Bega.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?