Proiectul propus de Cristina Varga în cadrul Bursei de Creație Energie! este un produs artistic cu un puternic caracter universal: corpul uman. Proiectul a fost dezvoltat în Marea Britanie, dar Cristina Varga consideră că se potrivește foarte bine și la Timișoara. ”Îmi doresc ca prin acest performance să facilitez o întâlnire între public, propriile lor corpuri și emoțiile născute din această relație. Îmi doresc să aduc acasă acest proiect pentru că sunt timișoreancă și pentru că îmi doresc să contribui la scena artistică locală în calitate de artist performativ, punând în practică tot ceea ce am acumulat în ultimii patru ani în Marea Britanie.” Prin Scales, Cristina Varga își propune să pornescă un dialog cu generația din care face parte, generație care se confruntă într-o formă sau alta cu sentimente de inadaptare din punct de vedere fizic la standardele de frumusețe actuale. În același timp, Scales se adresează și generațiilor mai tinere, care din cauza expunerii de la o vârstă mult mai fragedă la social media ajung să se confrunte cu aceleași probleme. Scales este o invitație pentru ca oamenii să își accepte propriul corp, și să conștientizeze legătura dintre mâncare și influența emoțională a acesteia. O subliniere a legăturii ciclice dintre emoții și obiceiurile de consum care, de multe ori, acoperă superficial și traumatic unele nevoi emoționale neconștientizate.
Instalația performativă va consta în acoperirea completă a podelei unei încăperi cu cântare analogice (cântar de baie), astfel încât să se creeze o podea formată în întregime din cântare. În acest fel, din prima clipa în care publicul pășește în încăpere, este forțat să aibă o întâlnire cu propriul corp. ”Un gest aparent banal, dar care scoate la suprafață nesiguranțe, frici sau angoase legate de corpurile noastre. Pășirea pe cântar are o simbolistică importantă; aceasta este o sursă de anxietate și frică provocate de presiunea societății. Fie că vorbim de o persoana cu tulburări alimentare, de cineva care merge la doctor sau de un sportiv care trebuie sa atingă o anumită greutate pentru competiție, cântarul este un obiect care cauzează neliniște.”
La intrarea în încăpere vor fi proiectate imagini de tip video experimental cu corpul Cristinei Varga în diferite ipostaze mai mult sau mai puțin avantajoase din punct de vedere estetic. Video-ul va avea o parte de narațiune, rostită de Cristina Varga. În fiecare zi a evenimentului, instalația va avea și un performance durațional: un performer local va sta timp de 3 ore în fața geamului de la stradă, cu o farfurie de mâncare în față. Pe parcursul a celor trei ore, scopul performerului este să dezvolte și să experimenteze propriul mod în care se raportează la corp și mâncare. Performance-ul din vitrină va îmbogăți mesajului Scales, iar în același timp va funcționa ca un cârlig pentru potențialul public neavizat, stârnind curiozitatea trecătorilor și îi îndemnându-i să intre și să
afle ce se întâmplă în interior.
Cristina Varga s-a născut la Timișoara, a studiat actorie la Liceul de Artă Ion Vidu și la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest Timișoara. A făcut parte din trupa de teatru independent Auăleu în perioada 2016 și 2019, iar la finalul anului 2019 s-a mutat în Marea Britanie pentru a urma un masterat în arte performative la Universitatea din Plymouth. În timpul masteratului, a început să exploreze arta interdisciplinară, combinând teatrul fizic cu elemente de new media art, având tema naturii ca element central în creațiile sale. A avut colaborări cu Eden's Cave Theatre Company, alături de care a participat la producerea filmului lor de debut Forests, în calitate de Emerging Associate Artist. Din dorința de a încerca noi medii artistice, în anul 2022 a început să urce pe scene de stand-up comedy. În prezent, participă la show-uri în zona de sud-vest a Angliei, unde câștigă apreciere pe scena locală de comedie. Punând laolaltă experiențele acumulate în Marea Britanie din ultimii patru ani, Cristina Varga a scris textul spectacolului de teatru Close Enough, îmbinând elemente de comedie, teatru fizic, muzică live și new media art. Producția a avut premiera în luna aprilie a anului 2023 ca parte a programului The Lab la Theatre Royal Plymouth, iar în prezent este în turneu la mai multe festivaluri din Marea Britanie. La începutul anului 2024, a co-fondat, alături de artista britanică Danni Watmore, compania independentă de teatru Everything but Theatre, alături de care lucrează în prezent la un nou spectacol care va avea premiera în anul 2025.