Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Salonul de Carte Bookfest Timișoara, ediția a IX-a

Perioada
martie - aprilie 2022
Suma solicitată
150.000 lei

Salonul de Carte Bookfest Timișoara reia tradiția deplin evenimentelor publice din domeniul editorial, după doi ani de suspendare din cauza crizei sanitare. În precedentele ediții, Salonul de Carte Bookfest Timișoara s-a consolidat ca evenimentul de referință pentru cultura scrisă din Timișoara, dar și la nivel național, fiind evidentă preocuparea constantă de a îmbina prezentările de carte ale autorilor din Timișoara cu evenimentele publice ale autorilor relevanți din alte orașe. Ne propunem ca și la această ediție să fie prezenți unii dintre cei mai celebri autori din România: Mircea Cărtărescu, Armand Goșu, Mircea Mihăieș, Ioana Nicolaie, Dan Lungu, Veronica D. Niculescu, Radu Paraschivescu, Bogdan Munteanu, Tudor Crețu, pentru a-i aminti doar pe câțiva dintre cei care vor fi prezenți la această a IX-a ediție Bookfest Timișoara. De asemenea, sprijinul autorităților locale este crucial pentru promovarea în bune condiții a evenimentului, pentru acoperirea costurilor legate de organizare, ceea ce permite ca expozanții să poată oferi reduceri consistente de preț, în favoarea publicului timișorean. 

Asociația Editorilor din România (AER) este cea mai importantă asociație profesională a mediului editorial românesc, fondată în 1991. AER reunește peste 70 dintre cele mai relevante edituri din România, indiferent de mărimea lor (Humanitas, Polirom, ART, Litera, Curtea Veche, Nemira, RAO, Niculescu, Vremea, Editura Universității de Vest Timișoara etc.) Asociația Editorilor este organizatorul Salonului de Carte Bookfest, atât în București cât și la nivel local. Prima ediție Bookfest în afara Bucureștiului a avut loc la Timișoara, în anul 2012. În 2020, pandemia a determinat anularea Salonului de Carte Bookfest Timișoara cu doar 4 zile înainte de deschiderea oficială. 

Salonul de Carte Bookfest intersectează fiecare dintre cele 4 axe enumerate în Strategia culturală a municipiului Timișoara 2014-2024, își propune un model de acțiune integrat care să ajute la dezvoltarea creaţiei contemporane şi a unui act artistic competitiv pe scena culturală naţională şi internaţională şi relevant pentru comunitate. Bunele practici deprinse de Asociația Editorilor din România în toți acești ani de organizare a evenimentelor culturale, în special a Salonului de Carte Bookfest, converg spre îmbunătăţirea promovării ofertei culturale şi a comunicării între operatorii culturali. Dezvoltarea de noi categorii de public pentru actul cultural este un deziderat constant al Bookfest. Racordarea Timişoarei la dinamica culturală naţională şi internaţională derivă din mix-ul echilibrat de evenimente din cadrul Bookfest, în care autori din afara Timișoarei sunt anturați de personalități recunoscute de pe plan local în cadrul unor dezbateri de viu interes pentru publicul participant. 


Distribuie
Este utilă această pagină?