Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Șahist Artist la UVT

Perioada
17-19 februarie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
24.992,72 lei

Șahist Artist la UVT este un proiect cultural mixt, interdisciplinar, o îmbinare între șah și arte vizuale, în care protagoniștii partidelor de șah devin artiști care își cartografiază cu ajutorul culorilor acrilice mișcările pieselor de șah, obținând o hartă a mutărilor. La finalul turneului, vor fi fost realizate astfel zeci de lucrări colaborative. În același timp, studenți-artiști vor crea propria interpretare a unor partide de șah folosind tehnici mixte de artă decorativă. Rezultatul acestui demers va fi expus într-o expoziție care pune în valoare șahul, un joc cu prezență recurentă și semnificativă în istoria artei. 

Proiectul se raliază la conceptul general al evenimentului de deschidere și atinge temele cheie ale  programului Timișoara 2023: co-creație (lucrările sunt create printr-o metodă colaborativă),  comuniune a comunităților de diferite vârste care vine împreună să creeze printr-o metodă inovativă  realizând conexiuni în această diversitate caracterizată prin respect reciproc și colaborare. Șahist Artist la UVT propune o abordare inovativă interdisciplinară, o comuniune între șah și arte  vizuale la care are acces și publicul, atât la procesul de realizare a lucrărilor, cât și la expoziția care se  va inaugura la finalul turneului de șah. Publicul va avea la dispoziție table de șah unde  vor putea încerca metoda de creație propusă de proiect, asemenea unor ateliere deschise  participative. 

Evenimentul are loc la granița dintre cartierul Elisabetin și Complexul Studențesc, la Universitatea de  Vest din Timișoara, un loc binecunoscut al Timișoara, în sufletul căreia se află dorința de cunoaștere avansată, dar și transferul cunoașterii. Turneele de șah sunt caracterizate de diversitate și de deschiderea către un public divers. La turneele organizate de CSU UVT iau parte jucători copii, dar și adulți, care joacă unul contra celuilalt într-o atmosferă de colegialitate și respect. Proiectul cultural mixt de arte vizuale și șah presupune ca șahiștii să își cartografieze mișcările prin linii de culoare, astfel la final va reieși o hartă vizuală a tuturor mișcărilor din respectiva partidă. Studenți (români, moldoveni) din cadrul Facultății de Arte și Design vor folosi tabla de șah ca mediu de exprimare și vor realiza lucrări colaborative inspirate din mișcări ale pieselor de șah.


Distribuie
Este utilă această pagină?