Centrul de Proiecte
Timișoara
Tineret

Să vorbim despre încălzirea globală

Organizator
Asociația BIS
Perioada
12 iulie-12 noiembrie 2024
Suma solicitată
49,984 lei

Proiectul Să vorbim despre încălzirea globală propune o serie de activități care au ca scop conștientizarea în rândul celor tineri a schimbărilor climatice și a fenomenului încălzirii globale. O serie de acțiuni tip happening se vor desfășura în Parcul Civic și în Parcul I. C. Brătianu. Un actor profesionist costumat și machiat personificând un Căpcăun va fi incriminat de către un grup de copii pentru că ar fi furat anotimpurile si le-ar fi ascuns în pivnița lui. Trecătorilor li se va explica că acest căpcăun este protagonistul spectacolului Anotimpuri care va fi prezentat într-o etapă următoare a proiectului (la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin). Momentul va funcționa ca o invitație inedită pentru publicul de vârste diferite la cele două reprezentații ale spectacolului. Happening-ul va fi urmat de ateliere pe tema încălzirii globale, coordonate de doi tineri traineri timișoreni (Alexandru Romescu și Andreea Todinca), care îi vor introduce pe copii și tineri în subiecte precum asigurarea utilizării durabile a resurselor naturale şi prevenirea degradării calităţii mediului.

Proiectul va continua în lunile de toamnă cu o serie de intervenții culturale în unități de învățământ. 14 grupe de elevi (cu vârste între 6 și 14 ani) vor fi vizitate chiar în sala de clasă de același Căpcăun întruchipat de actorul profesionist Bogdan Constantin Tălmaciu (dublură: Alexandru Romescu) care va interacționa propriu-zis cu elevii. Într-un monolog comic, plin de imaginație, Căpcăunul va expune efectele încălzirii globale și va provoca discuții. La final, actorul din spatele măștii va oferi informații concrete și va propune acțiuni individuale și de grup pentru combaterea fenomenului.

Proiectul va culmina cu spectacolul Anotimpuri care va fi jucat de două ori pentru publicul larg din Timișoara. În sală (convențională de data asta) vor fi în public copiii implicați în etapa anterioară a proiectului (care vor recunoaște personajul care i-a vizitat la clasă), alături de public de toate vârstele. Spectacolul va trata într-o cheie ludică (îmbinând comicul cu emoția) tema încălzirii globale. Pe scenă, alături de cinci actori profesioniști, ca parte din distribuție, din poveste, vor fi un copil de cinci ani alături de un adolescent de 14 ani și o violonistă de 16 ani, ambii din Timișoara.

Asociația BIS este un ONG înființat în primăvara anului 2009. Scopul ascoiației este promovarea artiștilor tineri, indiferent de zona în care aceștia profesează (teatru, muzică, pictură, dans, film etc.). Asociația a derulat mai multe proiecte cultural-educative cu impact asupra comunității. BIS Teatru înseamnă un nucleu de 12 artiști din diverse arii de expresie.  Începând cu anul 2011, BIS organizează, Festivalul 25 de ore de teatru non-stop, un proiect dedicat teatrelor independente. Proiectul comunitar Teatrul din Cartier se derulează de nouă ani și presupune intervenții culturale în cartierele orașului și în zona rurală. În anul 2022, cu sprijinul Ministerului Culturii, Asociația BIS a organizat Turneul dezrădăcinării, un peformance instalație MUTAT DE LA NOI, jucat în spații neconvenționale din Sibiu, Mediaș (Vechea Sinagogă), Târgu Jiu, Petrila (Mina Petrila). În anul 2023, asociația a implementat proiecte în cadrul Programului cultural național Timișoara Capitală Europeană a Culturii precum  Festivalul 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP (ed. a XIII-a), Scrisori pentru bunicii noștri ( un proiect comunitar care a avut ca beneficiari 50 de vârstnici și 50 de copii și adolescenți aflați în situații de risc, din județul Timiș) și Memoria apei, memoria noastră (https://www.youtube.com/watch?v=Ltw0gIvbxwA&t=17s)


Distribuie
Este utilă această pagină?