Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022-2023

Să aducem vocea romilor în Capitala Europeană a Culturii Timișoara 2023

Perioada
februarie - mai 2023
Suma solicitată
658.350 lei

Proiectul Să aducem vocea romilor în Capitala Europeană a Culturii Timișoara 2023 are ca scop schimbarea narațiunii în ceea ce privește incluziunea romilor din România prin organizarea a două evenimente în cadrul programului Capitalei Culturale a Europei Timișoara 2023. Proiectul nostru urmăreștesă vizibilizeze producția culturală a romilor pentru a evidenția contribuția la societate. Pentru a aborda lipsa totală sau statutul secundar al instituțiilor de artă conduse de romi și discriminarea romilor în toate domeniile vieții, ERIAC va contribui la expoziția Chronic Pain, Chronic Desire pentru a evidenția excelența producției artistice rome în contextul general. În cadrul expoziției "Foame cronica – Aspiratii (Respiratii) Cronice", ERIAC își propune să prezinte lucrări ale lui Sead Kazanxhiu din Albania și Mihaela Cimpeanu din România. Cea de-a doua contribuție este o conferință pe tema anti-gypsyism organizată în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara. Expertiza unor specialiști recunoscuți la nivel internațional în domeniul studiilor rasiale critice și al anti-gypsyism-ului în mod specific va contribui la alimentarea dezbaterii pe această temă în România. Combinarea celor două elemente ale contribuției noastre la programul Capitalei Europene a Culturii Timișoara 23 are potențialul de a maximiza gradul de informare și de a asigura că programul va ajunge la un public divers. 

Înființată în 2017, ERIAC este o organizație pionieră la nivel european, condusă de romi, transnațională, ce are ca scop recunoașterea artei și culturii romilor. Cu experiența de a fi organizat peste 300 de evenimente culturale și academice de la înființare, în 18 locații din Europa și nu numai, inclusiv expoziții ale romilor la cea de-a 58-a și 59-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă La Biennale di Venezia (2019 și 2022), participarea la Autostrada Biennale din Kosovo (2021), Berlin Biennale (2020), Timisoara Biennale (RO, 2019), documenta fifteen (2022), la cea de-a 23-a Expoziție Internațională de Artă Milan Triennale (2022) și Manifesta 14 (2022), precum și la conferința Hate Speech and Antigypsypsyism in the Media (2021) ERIAC se află într-o poziție ideală pentru a prelua conducerea inițiativei care vizează o reflecție critică asupra patrimoniului cultural comun și a situației romilor europeni, în special a grupurilor de romi care trăiesc în România. Principalii colaboratori ai proiectului vor fi Timea Junghaus, istoric de artă, curator al primului Pavilion al romilor la Bienala de la Veneția din 2007, care va superviza contribuția ERIAC la expoziția  "Foame cronica – Aspiratii (Respiratii) Cronice", și dr Julius Rostas, expert recunoscut la nivel internațional în domeniul antigypsyism-ului, autor al cărții A Task for Sisyphus: Why the Europe's Roma Policies Fail care va fi responsabil de crearea și implementarea viziunii conferinței despre Antigypsyism. Junghaus și Rostas vor fi sprijiniți de o echipă care va include experți în comunicare și finanțe. CV-urile echipei sunt atașate la aplicație. 

Numitorul comun al ambelor componente ale contribuției ERIAC este faptul că teoria noastră de schimbare se bazează pe principiul că, odată ce producția culturală și academică a romilor devine vizibilă, va fi dificil de negat contribuția lor la societatea și cultura de masă. În loc să folosească statistici și discursuri aride de activism, ERIAC își invită publicul pe tărâmul plăcerii vizuale și al deliberărilor care invită la reflecție, pentru a le provoca emoțiile și pentru a promova noi atitudini, valori, competențe și norme de interacțiune în societate. Subiectul rezilienței și rezistenței romilor va face legătura între ambele elemente ale programului - prezentarea artiștilor romi în cadrul expoziției "Foame cronica – Aspiratii (Respiratii) Cronice" și conferința academică despre antigypsyism. 


Distribuie
Este utilă această pagină?