Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Romanian Chamber Orchestra | Freedom of Music

Perioada
iunie-septembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
100.000 lei

Romanian Chamber Orchestra | Freedom of Music este un proiect implementat sub egida Romanian Chamber Orchestra, o orchestră construită începând cu anul 2019, care reunește, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, unii dintre cei mai prestigioși muzicieni români care își desfășoară activitatea în străinătate. Caracteristicile definitorii ale Romanian Chamber Orchestra sunt excelența artistică și promovarea Timișoarei și a României în afara granițelor țării. În 2023, Romanian Chamber Orchestra în formulă orchestrală, dar și în formulă de cvartet, a reprezentat Timișoara Capitală Europeană a Culturii în concerte susținute în Porto, Lisabona, Madrid, Roma, Brugg și Koblenz, lăsând ecouri importante ale dezvoltării culturale a orașului nostru, prin concertele susținute în fața publicului internațional. Proiectul a fost implementat în 2023 de către Asociația Trib și a făcut parte din programul cultural prioritar 2023 (prin finanțarea Onboard).

În 2024, printr-un acord de co-producție, proiectul Freedom of Music (având ca temă centrală libertatea de expresie și mișcare în spațiul european), va fi implementat de Asociația Scena Muzicală, care preia rolul de coordonare a proiectelor internaționale derulate pentru Romanian Chamber Orchestra. Romanian Chamber Orchestra | Freedom of Music este un proiect muzical de înaltă ținută care spune povestea libertății românești, în perioada postcomunistă (libertate ce își are originile în revoluția pornită în Timișoara), prin concerte susținute în Berlin, Budapesta și Poznan. Proiectul reunește în formula RCO String Quartet un grup de muzicieni de prestigiu: Irina Simon Renes, Cristian Ladislau Andriș, Radu Sinaci și Adrian Iliescu, care vor prezenta opere ale unor compozitori români, scrise în afara granițelor țării: George Enescu, Sabin Drăgoi și Mihail Andricu, precum și o lucrare scrisă pentru acest proiect în urma unui apel de compoziții (call for scores).

Romanian Chamber Orchestra | Freedom of Music este o inițiativă care pune accentul pe dialogul pe care muzicienii îl pot iniția cu publicul pe tema libertății de expresie și a libertății de mișcare dobândite după revoluțiile de acum 35 ani (proiectul călătorește în țări care au trecut prin experiența revoluției: Ungaria, Germania și Polonia). Concertele vor avea loc în spații frecventate de comunitățile de români, dar și de publicul local și public internațional (House of Hungarian Music, Ambasada României în Berlin și Conservatorul de Poznan), publicul estimat fiind de 600 de persoane. Proiectul trasează un itinerariu ce marchează locuri în care revoluțiile anticomuniste au găsit oamenii potriviți pentru lupta pentru libertate. E o rememorare și un omagiu adus celor ce ne-au deschis acest drum, prin îngemănarea cu destinele celor care au scris opere muzicale remarcabile în afara țării.

Asociația Scena Muzicală este o organizație dedicată promovării muzicii clasice în comunitatea locală și dincolo de ea, oferind publicului larg oportunitatea de a participa la manifestări artistice deosebite, chiar în vecinătatea casei lor. Asociația organizează concerte, recitaluri și festivaluri care explorează diversitatea și profunzimea repertoriului muzicii clasice, contribuind astfel la îmbogățirea cunoașterii și aprecierii acestui gen muzical. Asociația oferă sprijin și resurse artiștilor și interpreților, facilitând colaborări, rezidențe și programe de mentorat pentru dezvoltarea și promovarea carierelor lor. Asociația este implicată activ în programe educaționale și de conștientizare, lucrând cu școli și instituții culturale pentru a aduce muzica clasică mai aproape de tineri și pentru a cultiva noile generații de iubitori și interpreți ai acestui gen muzical atemporal.


Distribuie
Este utilă această pagină?