Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

ROD Festival | Ediția a V-a

Perioada
mai-septembrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
250.000 lei

După patru ediții, ROD Festival a căpătat calitatea unui vin bun, din soiuri nobile învechit în butoaie culturale de calitate, oferit însă spre consum mai degrabă către comunități cu acces limitat la cultura decât elitelor, inclusiv ca parte din programul național dedicat Capitalei Europene a Culturii Timișoara 2023. Ediția din acest an se va desfășura în cartierul Blașcovici, Penitenciarul Timișoara si Piața de vechituri Mehala. Organizatorii propun proiecții de film, teatru independent, expoziții de fotografie si muzică live. Conceptul de desfășurare este al unei caravane culturale care descinde în locațiile stabilite și revine de câteva ori pe parcursul unei anumite perioade. ROD va oferi conținut cultural minorităților noi și vechi - comunitățile de ucrainenii, maghiarii si evreii. Acțiunile se vor desfășura în aer liber, iar accesul este gratuit. În cadrul festivalului va funcționa și un studio podcast audio-video mobil care se va deplasa în diverse locuri și care va genera conținut cultural inedit. Pornind de la ideea centrală a Legacy/Moștenirea 2023, în cadrul ROD se vor organzia și o serie de dezbateri cu personalități, dar și oameni obișnuiți, cu operatori culturali. Acestea se vor desfășura în Sutdiul on.set.

Festivalul ROD a oferit în cele patru ediții acces la evenimente culturale pentru comunități cu acces limitat la cultură. Proiectul cultural ROD s-a dezvoltat ca un proiect de incluziune socială, promovând valori democratice și culturale, oferind acces gratuit la proiecții de film, teatru, expoziții de fotografie și muzică live în diverse locații din oraș. Prin implicarea și participarea minorităților, inclusiv a ucrainenilor, maghiarilor și evreilor, festivalul promovează diversitatea culturală și dialogul intercultural. Introducerea unui studio podcast audio-video mobil și organizarea de dezbateri deschise în cadrul studioului on.set reflectă angajamentul continuu al organizatorilor pentru inovație și interacțiunea cu comunitatea. Festivalul ROD s-a dezvoltat ca un exemplu de cum cultura poate fi folosită ca instrument pentru promovarea coeziunii sociale și a valorilor democratice într-un oraș.

Asociația Documentor este o organizație profesională care de peste 15 ani produce evenimente culturale legate de film, prin proiecții, conferințe și ateliere de educație destinate profesioniștilor din cinematografie, televiziune si jurnalism din România și străinătate. Peste 40 de proiecte desfășurate în Timișoara, Arad și București. Simpozioane si workshop-uri sau evenimente de anvergură cu sute de participanți internaționali (Discovery Campus, Eurodoc, EsoDOC) și acțiuni tip festival în locații multiple și activități complementare (ROD Festival). Documentor a adus la Timișoara personalități de talie mondială din sfera televiziunii, a filmului documentar si a jurnalismului. Partenerii principali au fost Discovery Campus, Eurodoc, European Documentary Network, IDF Praga, Public Broadcast Service, Balkan Documentary Centre, One World, Rise Project, Documentary Campus, Programul Cantemir, ICR, TVR, Digi 24, Primăria Arad, Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Centrul de Proiecte Timișoara.


Distribuie
Este utilă această pagină?