Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

REVerse Poetry | OUT LOUD Liberty

Perioada
mai-octombrie 2024
Finanțat prin
Suma solicitată
99.800 lei

Într-un context european zdruncinat din temelii în ceea ce privește Libertatea, Asociația Memoria Culturii propune un program de revizitare culturală și conștientizare dedicat Revoluției de la Timișoara, la împlinirea a 35 de ani de la desfășurarea ei, prin abordări de educație culturală, interetnică și multidisciplinară. REVerse Poetry - Out Loud Liberty este un program cultural dedicat Libertății de expresie sub toate formele ei, un spectacol itinerant de spoken word și muzică improvizată de jazz care oferă o panoramă sonoră a operei celor mai importanți poeți din Banat. O varietate de selecții structurate într-un singur corp liric vor forma un mare poem-organism, desfășurat într-o succesiune de tablouri tematice menite să reveleze bogăția unui patrimoniu cultural aproape uitat, reliefându-i multiculturalitatea și diversitatea conceptuală. În urma REVerse Poetry din Timișoara, desfășurat în anul Capitalei Europene a Culturii proiectul a primit invitația de se extinde cu Out Loud Liberty și de a se manifesta în afara granițelor, între lunile mai-septembrie, în Ungaria, Serbia, Germania.

Spectacolul va fi curatoriat de tandemul unu unu unu invers unu (compus din Lumi Mihai - artist și performer - și Mugur Grosu - poet și performer), care va antologa opera literară și va crea, din selecții reasamblate intertextual, corpul final de texte (așa-numitul poem organism) care va sta la baza recitativelor pe care le va susține live, în spectacole susținute împreună cu muzicienii de jazz. Tandemul, care e definit de dialog și interdisciplinaritate, a derulat o serie de proiecte sincretice, care aduc împreună poezia, arta sau muzica, multe fiind dedicate recuperării liricii poeților dispăruți. Un maraton de întâlniri şi manifestări artistice la care sunt invitaţi să participe nume importante ale scenei literare europene şi scriitori autohtoni de referinţă.

Scopul principal al proiectului este dezvoltarea creației artistice, a experimentului intercultural, interetnic, stimularea producției artistice în spiritul libertății de expresie. Programul general își propune să conștientizeze fenomenul Revoluției și al Libertății de expresie în rândul tinerilor, să constituie buna informare a lor a ceea ce au însemnat evenimentele din decembrie ’89. Va fi încurajată fuziunea formelor artistice tradiționale cu exprimările noi, inovatoare și experimentale; proiectul promovează forme noi de inițiativă și antreprenoriat cultural și creativ, contribuind la transformarea Timișoarei și a Banatului într-un centru de creativitate culturală; proiectul promovează integrarea creațiilor noi, locale, în economia culturală și în circuite internaționale de expunere.

Asociația Memoria Culturii este o organizație cu proiecte cu impact socio-cultural imediat, cu influență la nivelul cultural educațional artistic. De peste 10 ani contribuie la conturarea unei imagini artistice înnoite a Timișoarei prin identificarea valorilor artistice şi culturale ale Timişoarei contemporane; organizarea şi desfăşurarea de activităţi, proiecte şi programe de conservare şi transmitere a valorilor morale și cultural-artistice, ale comunităţii locale; iniţierea, organizarea şi desfăşurarea de concerte, expoziţii, difuzare de film, conferinţe, colocvii, seminarii, editare de cărţi, producerea, inregistrarea şi distribuirea de materiale audio-video, ce evidenţiază spiritul timişorean și regional. În ultimii ani atenția s-a concentrat pe fenomenul Revoluției și al libertății de expresie în rândul tinerilor, organizând cursuri Pe urmele Revoluției și, chiar, un Festival dedicat celui care a aprins scânteia Revoluției, Ion Monoran, oprind tramvaiele în Piața Maria. Monoran n-a fost doar un seismograf (aşa cum
sunt scriitorii), ci una dintre undele de şoc ale cutremurului anticeauşist şi anticomunist. Atunci, Libertatea a avut pentru el un preţ mai mare decât viaţa.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?