Remix & Mingle Timișoara face parte din inițiativa de lungă durată al Asociației Culturale Figura Kollective de a contribui la integrarea comunității de migranți din Timișoara prin muzică la fibra artistică a orașului. Dificultățile pe care migranții le întâlnesc atunci când vine vorba de adaptarea la o nouă societate, mentalitatea populației locale, prejudecățile și stereotipurile prezente în mentalul colectiv, toate acestea și altele sunt preocupări ale celor de la Asociației Culturale Figura Kollective în toate proiectele lor, dar și în Remix & Mingle Timișoara.
Asociația va recruta pe parcursul lunii iulie 5 mediatori culturali din rândul persoanelor migrante în Timișoara din țări considerate exotice, dar tot mai des întâlnite în viața de zi de zi a orașului (Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Siria, Iordania, Liban și alte țări arabe, țări africane). Prin implicarea unui antropolog, a unui psiholog specializat în comunicare interculturală și a 2 DJ specializați în documentare muzicală, asociația va pregăti o serie de intervenții care să aducă împreună noile comunități și publicul local, în contexte culturale familiare ambelor tipuri de public (remixare și mash-uri de piese muzicale). Celebrarea orașului/City Celebration în perioada 16-18 august va fi momentul de expunere publică a proiectului prin organizarea unui spațiu multicultural divers, cu ateliere adresate publicului larg și acte muzicale performate de DJ cu muzică din sfera World music, DUB și Afrobeat. În perioada septembrie-noiembrie, asociația va derula activități de tip ateliere și petreceri cu muzică rezultate în urma procesului de documentare muzicală și va documenta experiența proiectului într-un ghid de comunicare interculturală, promovat în special în rândul serviciilor publice din Timișoara.
Asociația Culturală Figura Kollective s-a născut din nevoia unor oameni cu experiență în zona culturală de a lucra împreună pentru a crea proiecte care sa aibă un impact mai mare în comunitate. Membrii asociației cumulează mai mult de 50 de ani experiență în domeniu, își unesc forțele, entuziasmul și cunoștințele pentru a crea workshop-uri, evenimente, simpozioane, turnee, conferințe și festivaluri. Asociația s-a concentrat pe identificarea și organizarea unor proiecte și programe culturale de anvergură care să promoveze cultura românească pe plan intern și internațional. Asociația are drept scop formarea și educarea tineretului și a unor categorii largi socio-profesionale în spiritul valorilor democratice și culturale consacrate. Organizație este dedicată popularizării muzicii contemporane și alternative și a manifestării artistice în amplele ei forme, crezând cu tărie în puterea ei de a aduce un impact pozitiv în societate. Primul proiect de anvergură al asociației a fost DubCamp Romania 2022, festival de muzică dub și reggae care a reunit timp de patru zile, în locația La Plaja Nouă din proximitatea Timișoarei, peste 40 de artiști locali, naționali și internaționali, și peste 6000 de participanți. Cel mai recent proiect a fost ViceVersa, realizat din finanțare publică prin Centrul de Proiecte.