Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2022

Remix ID

Perioada
septembrie - noiembrie 2022
Suma solicitată
250.000 lei

Remix ID transforma povești unice, produsele artistice realizate realizate în aproape 5 ani într-un show imersiv, captivant și experiențial despre Timișoara aflată la confluența dintre trecut și viitor, dintre meșteșug și tehnologie digitală, dintre tradiție și progres, dintre afect și intelect. Spectacolul se va itinera în orașele Timișoara, Deta și Făget. Evenimentele vor avea și o latură educativă  pentru copii: ateliere de muzică electronică, de video art, dans tradițional șvăbesc remixat cu  dans contemporan ș.a. Remix ID este un proiect amplu care are ca scop readucerea în actualitate a etniilor din  Banat, prin intermediul unui spectacol/instalație, creat de un grup de artiști provenind din diverse medii culturale: Mirela Stoeac-Vlăduți, curator și realizator al conceptului  proiectului, Olga Diana Torok, regizoare și actriță, Gisella Heredia, coregrafă (participant  internațional - ARG, AU), Josepha Blanchet, artist visual și ilustrator de grafică digitală  (participant internațional - FR), Cristi Vicol, scriitor și jurnalist, Amalia Gaiță, fotograf,  Cristina Precupaș, videographer ș.a. Titlul proiectul face referire la specificul  multicultural al Timișoarei, un mozaic etnic și un model de coabitare în bună înțelegere  de sute de ani.

Remix ID și-a propus să revitalizeze valorile universale arhaice într-o manieră  contemporană, cu ajutorul tehnicilor new media și să ofere publicului din mediul mic urban (și satele aparținătoare), precum și celor din Timișoara, o experiență artistică nouă, de care, din cauza condițiilor socio-culturale, sunt privați. Proiectul răspunde  nevoilor comunității prin deschiderea unui dialog integrativ, un  cadru necesar interacțiunii diverselor etnii, dar și populației majoritare, adresându-se atât tinerilor care nu au aproape deloc contact cu practicile artistice experimentale ale prezentului, precum și generațiilor mature, care beneficiază, în acest fel, de o reconectare la lumea în care au crescut și la valorile pe care le au. De asemenea, este un proiect care implică profesioniști din diverse domenii culturale, care vor putea, în acest mod, să colaboreze și să își aducă aportul de creativitate și cunoaștere într-un proiect cu impact major pentru regiunea Banat. 

Proiectul Remix ID este o producție originală, bazată pe colaborări trasdisciplinare, cu accent pe recuperarea și valorizarea patrimoniului cultural imaterial al Timișoarei și al județului Timiș.  În cei patru ani de implementare, am documentat mai mulți reprezentanți ai etniilor bănățene  (șvabi, bulgari, evrei, sârbi), urmând ca până în 2023 să acoperim și celelalte etnii care încă  există în regiune. Urmărim, astfel, să redescoperim mozaicul social și cultural care a stat la  baza orașului multicultural Timișoara, un model european de toleranță, diversitate și  multiculturalitate, și aducerea cercetărilor rezultate în contemporan prin intermediul limbajului  artistic actual, fie că vorbim de muzică electronică sau experimentală, arte plastice, dans sau  artă digitală. Un proces de promovare a patrimoniului cultural local și a formelor de  artă tradițională, prin medierea unor artiști contemporani, români și internaționali.  Până acum am realizat mai multe piese originale (unele dintre ele au fost difuzate și pe Radio  Guerilla, în emisiunea lui Bogdan Șerban), clipuri de artă digitală, intervenții culturale în mai  multe localități din județul Timiș, interviuri documentare, filme de prezentare, cercetări  sociologice și culturale, expoziții de artă, acestea putând fi accesate pe site-ul www.remixid.ro. 


Distribuie
Este utilă această pagină?